State Street SPDR ETFs: Een gezonde verdediging tegen inflatie

State Street SPDR ETFs: Een gezonde verdediging tegen inflatie

Inflation
Inflatie (07)

Eén van de sectoren die momenteel in de schijnwerpers staat is gezondheidszorg. De sector heeft sterke defensieve kenmerken, met name vanwege de beperktere blootstelling aan de huidige inflatiedruk. Dit vertaalt zich al vanaf het vierde kwartaal van 2021 in een sterke performance. Sinds de start van Q4 2021 tot 15 augustus 2022, presteerde de MSCI Europe Health Care gemiddeld 5,7% beter dan de benchmark. De S&P Health Care, de graadmeter voor de performance van de Amerikaanse aandelen in deze sector, presteerde in diezelfde periode 6.9% beter dan de markt.

In het afgelopen cijferseizoen werd dit nog eens onderstreept. 64% van de Amerikaanse bedrijven in de gezondheidszorg presenteerde omzetcijfers die boven verwachting lagen en maar liefst 76% realiseerde winstcijfers die de consensus versloegen. Institutionele beleggers volgen deze trend en kopen over het algemeen nog steeds sectoren waarin ze voorheen onderwogen waren, waaronder gezondheidszorg.

De impact van de Inflation Reduction Act (IRA) op de instroom in Healthcare lijkt beperkt. De uitvoering van dit pakket aan maatregelen ingevoerd door de Biden-administratie vergt tijd en wordt waarschijnlijk afgezwakt, maar de intentie en de koers van de Amerikaanse regering zijn relevant voor beleggers. 

Rebecca Chesworth, Equity ETF Strategist bij State Street SPDR ETFs:

“Gezondheidszorg blijft voor ons de favoriete sector voor defensieve blootstelling, in een aandelenmarkt die onderhevig is aan volatiliteit en geconfronteerd wordt met een verslechterende economische omstandigheden. In vergelijking met nutsbedrijven en consumptiegoederen heeft de gezondheidszorg minder te lijden onder stijgende grondstoffenprijzen, een belangrijk defensief kenmerk wanneer de markten opnieuw terugvallen door bezorgdheid over teruglopende winsten en oplopende rente. Op het eerste gezicht hebben de voorstellen uit de Inflation Reduction Act een negatieve impact op een aantal bedrijven actief in de gezondheidszorg, maar naar verwachting wordt de wetgeving afgezwakt. De farmaceutische sector zou bijvoorbeeld kunnen aantonen dat het huidige pakket aan maatregelen een negatieve impact heeft op investeringen in onderzoek naar innovatieve geneeskunde wat zal leiden tot hogere prijzen voor geneesmiddelen bij lancering.”