Natixis IM: Grote kans op een recessie in tweede helft van het jaar

Natixis IM: Grote kans op een recessie in tweede helft van het jaar

Recession (threat)
Recessie1.jpg

Na zes maanden van stijgende rentes, inflatie en geopolitieke spanningen, neemt de vrees voor een recessie in 2022 toe. Dit werpt een schaduw over de vooruitzichten voor de wereldeconomieën en -markten in de tweede helft van het jaar.

Uit de resultaten van een halfjaarlijkse enquête onder 34 marktstrategen, portefeuillebeheerders, analisten en economen van Natixis Investment Managers en 15 aan Natixis gelieerde vermogensbeheerders, blijkt dat bijna een kwart (24%) denkt dat een recessie in de tweede helft van 2022 onvermijdelijk is, terwijl 64% denkt dat een recessie een reële mogelijkheid is. Negen op de tien denken dat het beleid van de centrale banken de komende zes maanden de grootste drijvende kracht achter de markt zal zijn.

  • Uit de resultaten van de halfjaarlijkse enquête van het Natixis Center for Investor Insight onder 34 deskundigen blijkt dat een kwart (24%) denkt dat een recessie onvermijdelijk is, terwijl 64% een recessie in de komende zes maanden als een reële mogelijkheid ziet
  • Uit de enquête blijkt dat negen op de tien strategen denken dat het beleid van de centrale banken de komende zes maanden de grootste drijvende kracht achter de markten zal zijn
  • De strategen zien de energieprijzen (76%), de voedselprijzen (64%) en de loonstijgingen (61%) als de drie belangrijkste aanjagers van de inflatie
  • Bijna zes op de tien (58%) denken dat waarde nog minstens een paar maanden beter zal presteren dan groei, terwijl een kwart (24%) denkt dat waarde nog een paar jaar aan de top zal staan

"Tien jaar van overmatig vertrouwen op ondersteunend beleid door overheden en centrale banken heeft geleid tot aanzienlijke outperformance voor groeiaandelen. Dat lijkt voor de nabije toekomst voorbij. De grootste drijvende krachten achter de markt aan het einde van 2022 zullen de centrale banken en het terugdringen van de inflatie zijn", aldus Katy Kaminski, Chief Research Strategist en Portfolio Manager, AlphaSimplex Group.

Inflatie grootste marktrisico's

Lage rentes, inflatie en volatiliteit hebben de prestaties van de markten gedurende meer dan een decennium gestimuleerd, maar sinds het begin van het jaar is die unieke samenloop van factoren bijgesteld. De katalysator voor een groot deel van deze verschuiving is de inflatie geweest.

Zeven op de tien zien inflatie zelfs als het grootste marktrisico voor de tweede helft van het jaar. Hoewel de inflatie sinds het hoogtepunt iets is afgenomen, gaat 36% van de respondenten zo ver dat zij het inflatierisico met een 10 op 10 inschatten.

Ook de centrale banken spelen een rol: 52% van de strategen ziet hun beleidsbeslissingen als een belangrijke aanjager van de inflatie. Nog eens 46% denkt ook dat de problemen in de toeleveringsketen die in het begin van de pandemie de inflatie hebben aangewakkerd, dat tot het einde van het jaar zullen blijven doen. Minder dan een op de vier denkt echter dat de inflatie hoog zal blijven.

Recessie is zeer goed mogelijk, zo niet onvermijdelijk

Geconfronteerd met het vooruitzicht van stijgende rentetarieven en een verkrappend monetair beleid, plaatsen strategen recessie op de tweede plaats op de lijst van zorgen: 64% beschouwt het als een toprisico.

Beleidsmakers hebben veel instrumenten tot hun beschikking om de inflatie aan te pakken. Gezien de uitdaging om de juiste timing te vinden voor de uitvoering van het beleid, is de marge voor fouten klein.

Voor velen blijft het de vraag of deze inspanningen de inflatie zullen tegenhouden, een recessie zullen veroorzaken die twee tot drie kwartalen kan duren, of tot jarenlange stagflatie zullen leiden. Met alle mogelijke uitkomsten is het geen wonder dat meer dan de helft (55%) van de ondervraagden ook een fout van de centrale bank als een belangrijk risico noemt.

"Het woord recessie stemt de markten somber, maar in sommige opzichten is de enige uitweg uit deze inflatoire omgeving dat de centrale banken een recessie teweegbrengen. Dan komen we aan de andere kant van de inflatieschok uit en kunnen de markten weer opveren," aldus Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy, Natixis Investment Managers Solutions.

Geopolitiek, oorlog en olie

Geopolitieke gebeurtenissen als de oorlog in Oekraïne, worden ook gezien als een risico. 64% van de ondervraagden noemt geopolitiek als een toprisico ziet en de helft van de ondervraagden (49%) noemt energieprijzen als een belangrijk risico voor de markten in het tweede halfjaar.

Om het verband tussen politiek en energie te benadrukken: de olieprijs piekte tot 119 dollar per vat bij het begin van de oorlog in maart en is sindsdien gedaald tot 106 dollar aan het einde van het tweede kwartaal. Vooruitkijkend verwacht de helft van de strategen (49%) dat een vat ruwe olie (WTI) het jaar ergens tussen $100-$125 zal eindigen. Hoewel er nog 15% is die denkt dat de prijzen tot voorbij de $125 zullen stijgen, voorspelt het grootste aantal (33%) dat de prijzen zullen dalen tussen $85 - $100.

Wat een verschil maakt een jaar (of twee)

Veelzeggend voor deze tijd is misschien wel hoe de kijk van de strategen op COVID-19 is veranderd. Terwijl de pandemie in eerste instantie leidde tot een wereldwijde lockdown in 2020 toch en verplicht thuiswerken in 2021, nu geloven slechts weinigen (9%) dat COVID een risico vormt in de tweede helft van het jaar.

Waarde blijft schitteren

Een van de belangrijkste trends die uit de door pandemieën veroorzaakte verstoringen naar voren is gekomen, is de outperformance van waardeaandelen. Lage rentetarieven en een lage volatiliteit zorgden het afgelopen decennium voor een opleving waarin de meeste aandelen uitblonken. Als gevolg daarvan was het lastiger om ondergewaardeerde aandelen te vinden.

Nu de rente stijgt en de volatiliteit weer serieus toeneemt, doen waardestrategieën het beter dan groeiaandelen. Bijna zes op de tien (58%) denken dat de run nog minstens een paar maanden zal aanhouden, terwijl een kwart (24%) denkt dat value nog een paar jaar aan de top zal staan. Minder dan een op de vijf (19%) denkt dat de waardetrend al is afgelopen.

"De kansen verschuiven snel. De nieuwe omgeving creëert kansen die aantrekkelijker zijn dan beleggingen in de bredere indices. Deze kansen zijn te vinden in meerdere sectoren", aldus Chris Wallis, CEO, CIO en Senior Portfolio Manager bij Vaughan Nelson Investment Management.

Obligatiemarkten

Een van de grootste veranderingen in het beleggingslandschap tijdens de eerste zes maanden van 2022 was de langzame en gestage stijging van de rente, waarbij de obligatierente gelijke tred hield. Na 2021 te hebben afgesloten op 1,512, heeft een reeks renteverhogingen - waaronder een verrassende verhoging met 75 basispunten in juni - de rente op 30 juni 2022 op 2,975 gebracht.

Strategen zeggen het beleid van de centrale banken scherp in de gaten te zullen houden: 36% denkt dat Amerikaanse Treasuries het jaar zullen eindigen ergens tussen 3% en 3,5%. Eenzelfde aantal verwacht zelfs nog meer verhogingen en voorspelt dat de rente tegen het einde van het jaar boven de 3,5% zal uitkomen.

"De wereldwijde obligatiemarkten hebben dit jaar ongekende verliezen geleden, en weinig mensen zouden obligaties ooit als onbeschermd geld hebben beschouwd. Er zijn tekenen dat we de piek van de inflatie voorbij zijn, en nu is het tijd om de kansen te vinden, bijvoorbeeld in financials, energie en industrials", aldus Adam Abbas, portefeuillebeheerder en co-hoofd van Fixed Income, Harris Associates.

Het einde van een tijdperk

Strategen zien een wereld die de afgelopen zes maanden ingrijpend is veranderd. Na een decennium waarin het makkelijke geld van de kwantitatieve versoepeling, de lage rente en de lage inflatie de markten in zeven van de tien jaar naar positieve winsten stuwden, gaat de wereld verder. Dit ‘nieuwe normaal’ wordt gekenmerkt door hogere volatiliteit en grotere onzekerheid. De grote vraag voor de meeste beleggers zou wel eens kunnen zijn: hoelang zal het duren?