AXA IM: Forse rentestap kan ten koste gaan van betrouwbaarheid ECB

AXA IM: Forse rentestap kan ten koste gaan van betrouwbaarheid ECB

ECB
ECB.jpg

De forse rentestap van vijftig basispunten door de ECB, kan een deuk in de geloofwaardigheid betekenen van de centrale bank, aangezien deze eerder nog ondubbelzinnig sprak van een verhoging van 25 bps. Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

Italiaans drama

Moëc vermoedt dat het in één keer positief maken van de beleidsrente, in plaats van te wachten tot september, het resultaat is van een intern compromis om unanieme steun voor het Transmission Protection Instrument (TPI) te krijgen. Volgens Moëc is TPI een krachtig wapen dat de periferie moet beschermen tegen hoge spreads, maar helpt het instrument niet tegen het Italiaanse drama.

Korreltje zout

Andere centralen banken hebben eveneens groter dan verwachte renteverhogingen doorgevoerd, schrijft de hoofdeconoom in zijn wekelijkse commentaar. Moëc: “Maar gen enkele heeft dat gedaan na het doorbreken van een ‘forward guidance’. Mocht de ECB het in de toekomst nodig achten de forward guidance te hervatten, dan mag zij niet verwachten dat dit even snel wordt doorgegeven aan de markt. Die heeft voortaan een zeer goede reden om alles wat door de Raad van Bestuur wordt gezegd met een korreltje zout te nemen.”

Opgeschort

Forward guidance door de ECB is volgens Gilles Moëc voorlopig opgeschort en de ECB gaat over op een ‘meeting by meeting’ gegevensafhankelijke benadering van de besluitvorming. “De markt moet de toekomstige bewegingen inschatten op basis van een combinatie van haar eigen macrovooruitzichten en een moeilijker te begrijpen reactie van de ECB.”