BlackRock: Hogere financieringskosten en strengere voorwaarden zijn zorgenkind voor raden van bestuur

BlackRock: Hogere financieringskosten en strengere voorwaarden zijn zorgenkind voor raden van bestuur

Recession (threat)
Outlook vooruitzicht (21) recessie crisis

Ondanks alle onrust in de wereld - die is terug te zien in de financiële markten en hoge inflatiecijfers - denkt vermogensbeheerder BlackRock niet dat er een diepe recessie in aantocht is. Zowel overheden als bedrijven schikken zich naar de afzwakkende groei. Veel ondernemingen richten zich op versterking of behoud van de balans en komen met strategieën om alle onzekerheden het hoofd te kunnen bieden.

BlackRock houdt de komende tijd de volgende drie thema’s nauwlettend in de gaten:

  • Bedrijven hebben te kampen met een scala aan uitdagingen die voortvloeien uit de hardnekkige inflatie. Arbeid wordt duurder, maar ook energiekosten en kosten om een bedrijf draaiende te houden drukken op balansen. Daarnaast denken steeds meer bedrijven na over hoe ze hun productie dichter bij huis kunnen halen. Dit kost geld en dat wordt gevoeld - niet alleen door bedrijven, maar ook door de consument. In de tussentijd proberen de centrale banken de vraag af te remmen.
  • De financieringskosten gaan door de stijgende rente en de afbouw van QE fors omhoog. Daarnaast worden financieringsvoorwaarden van banken steeds strenger. Bedrijven zullen vaker naar de private markten gaan voor financiering.
  • Landen, markten, sectoren en individuele bedrijven hebben op verschillende manieren last van hogere kosten. Beleggers moeten allerlei afwegingen maken nu nieuwe trends zichtbaarder worden en zullen goed naar de onderliggende fundamentals van bedrijven moeten kijken en naar hoe raden van bestuur omgaan met strengere financieringsvoorwaarden en hogere rentekosten.