Principal Global Investors: Grondstoffeneconomie - afkoelen, niet capituleren

Principal Global Investors: Grondstoffeneconomie - afkoelen, niet capituleren

Commodities
Olie.png

Hoewel het grondstoffencomplex in juni aanzienlijk inleverde, bieden blijvende inflatie en seculiere onderinvesteringen in de grondstoffenproductiecapaciteit de komende periode kansen voor langetermijnbeleggers. Reële active blijven aantrekkelijk vanuit het oogpunt van verdienkracht en hun defensieve oriëntatie, evenals mogelijkheden voor portefeuillediversificatie.

Hoewel de inflatie voor zowel aandelen als obligaties in het eerste halfjaar van 2022 historische dalingen heeft veroorzaakt, zijn de grondstoffenprijzen sterk gestegen. Sinds begin 2022 is aardgas met 78 procent gestegen, ruwe olie met 25 procent en ijzererts met 7 procent. Het grondstoffencomplex, met name energie, is een opvallende strategie geweest om de gevolgen van inflatie te beperken. 

De afgelopen weken is de wereldwijde economische veerkracht echter snel afgenomen, waardoor de markten steeds banger worden voor recessie en dus ook de vraag naar grondstoffen afkoelt. Grondstoffen hebben in de afgelopen maand verlies geleden met dubbele cijfers: min 20 procent voor ruwe olie, min 19 procent voor industriële metalen en min 8 procent voor aardgas. 

Voor langetermijnbeleggers biedt deze kortetermijnpijn echter kansen. Hoewel de vraag mogelijk verzwakt, blijft deze nog altijd ruim boven het aanbod. Beperkte kapitaaluitgaven in de productiecapaciteit van fossiele brandstoffen, gekoppeld aan geopolitieke spanningen, heeft geleid tot structurele leveringstekorten die de grondstoffenprijzen steunen. De capaciteit voor het raffineren van ruwe olie is noteert op het laagste niveau sinds vóór de pandemie, en het aanbod zal de komende jaren waarschijnlijk schaars blijven.

Beleggers zouden zich zorgen kunnen maken dat de grondstoffenrally inmiddels voorbij is. Recente dalingen van de grondstoffenprijzen bieden beleggers echter kansen om blootstelling te verkrijgen aan potentiële outperformance op lange termijn.