DWS: Stofkam ECB door obligaties anti-fragmentatieprogramma

DWS: Stofkam ECB door obligaties anti-fragmentatieprogramma

Interest Rates ECB
ECB (07)

Alle ogen zijn volgende week gericht op de ECB. Voor het eerst in negen jaar durft de ECB het aan om alle belangrijke rentetarieven met 25 basispunten te verhogen. Maar gezien de extreem hoge inflatiecijfers mag deze beslissing niet bepaald stoutmoedig worden genoemd, zegt Ulrike Kastens, Europa-econoom bij Vermogensbeheerder DWS

Kastens gaat er dan ook van uit dat de ECB een normalisering van het monetaire beleid – meerdere rentestappen dit jaar – meeneemt in de presentatie. “Om de aangekondigde anti-fragmentatiemaatregelen kracht bij te zetten, zou de ECB iets meer daadkracht mogen uitstralen. Of er echt sprake is van fragmentatie binnen de eurozone blijft nog een twistpunt. Het instrument zal, indien nodig, worden ingezet om een herhaling van de eurocrisis te voorkomen”, aldus Kastens.

Daarmee heeft de ECB hoge verwachtingen gewekt bij marktpartijen en die zullen moeten worden ingelost, aldus Kastens. Zij denkt dat het programma niet aan een tijdslimiet gebonden zal zijn. “De stofkam zal eerst door de obligaties worden gehaald om zo te voorkomen dat de ECB haar balans weer oprekt. Maar net als bij het SMP (Security Markets Programme) en OMT (Outright Monetary Transactions) gaat monetair en begrotingsbeleid waarschijnlijk door elkaar heen lopen. Alleen landen die aan bepaalde begrotingsvoorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor het opkoopprogramma. Heel streng zullen die voorwaarden niet zijn, waarschijnlijk neemt de ECB genoegen met intentieverklaringen van regeringen om hun huishoudboekje op orde te brengen. Dit maakt het nieuwe programma juridisch aanvechtbaar op de middellange termijn. Het is ook nog onduidelijk of het instrument daadwerkelijk wordt ingezet of dat het aankondigingseffect voldoende blijkt te zijn om de spread in te dammen”, aldus Kastens.