Schroders: Eerste hulp bij beursonrust

Schroders: Eerste hulp bij beursonrust

Equity
Beursvloer (01)

Blijf kalm en neem geen beslissingen in het heetst van de strijd. Vier onderzoeken onderstrepen deze wijsheid. Dat schrijft Duncan Lamont, Head of Research and Analytics bij Schroders. Hij komt met vier argumenten.

De vier argumenten op een rij om het hoofd koel te houden in volatiele aandelenmarkten:

[1] Beleggen op de aandelenmarkt is op de korte termijn zeer riskant, maar op de lange termijn minder – in tegenstelling tot cash

Uit een onderzoek naar bijna 100 jaar aan data over de Amerikaanse aandelenmarkt, bleek dat bij een korte beleggingshorizon van een maand, een belegger 40% van de tijd geld zou hebben verloren. Dat percentage wijzigt ingrijpend zodra er langer wordt belegd. Met een beleggingshorizon van vijf jaar daalt dat risico tot 23% en op 10 jaar is dat 14%.

Cash lijkt misschien veiliger, maar de kans dat de waarde ervan wordt uitgehold door inflatie is veel groter. De laatste keer dat cash de inflatie versloeg over een periode van vijf jaar is alweer lang geleden. Dat was van februari 2006 tot februari 2011.

[2] Dalingen van 10% of meer treden vaker op, maar de langetermijnrendementen zijn sterk

Eind mei waren de Amerikaanse aandelenmarkten zo’n 19% gedaald. Dalingen van meer dan 10% gebeurden de afgelopen 50 jaar 28 keer. Alleen al in het afgelopen decennium gebeurde het in 2012, 2015, 2016, 2018 en 2020.

Een correctie van meer dan 20% kwam achtmaal voor. Ondanks deze regelmatige duikvluchten, bedroeg het gemiddelde rendement op de Amerikaanse markt over deze periode van 50 jaar 11% op jaarbasis. Het risico van verlies op korte termijn is de prijs voor de langetermijnwinsten die beleggen kan opleveren.

[3] Uitstappen na een grote koersdaling is niet slim

Hoewel de markt tot nu toe niet al te veel is gedaald, kunnen meer volatiliteit en verdere dalingen niet worden uitgesloten. In dat geval spelen emoties een rol en komen beleggers in de verleiding om aandelen te dumpen en in cash te vluchten.

Onderzoek toont echter aan dat dat historisch gezien de slechtste financiële beslissing is die een belegger kan nemen. Het garandeert vrijwel zeker dat het erg lang gaat duren om de verliezen weer goed te maken. Het is verreweg de slechtste langetermijnstrategie.

[4] Perioden van verhoogde angst zijn beter voor aandelenbeleggingen dan gedacht

De cocktail van de oorlog in Oekraïne, een stijgende inflatie en een verkrapping van het monetair beleid, hebben de 'angstmeter' van de aandelenmarkt, de Vix-index, omhoog gejaagd. Historisch gezien is het echter een slecht idee voor beleggers om te verkopen in periodes van verhoogde angst.

Schroders keek naar een strategie waarbij continu gewisseld werd. Aandelen werden verkocht en gewisseld naar cash wanneer de Vix boven de 30 stond, om vervolgens weer naar aandelen terug te keren wanneer de angstgraadmeter weer daalde.

Deze strategie blijft beduidend achter bij het rendement van belegd blijven in onrustige tijden. Een belegging van 100 dollar in de continu belegde portefeuille in januari 1990 zou ondertussen bijna 2,5 keer meer waard zijn dan een portefeuille die deze wisselstrategie volgde.

Conclusie: blijf kalm en belegd

Zoals bij alle beleggingen, is het verleden niet per se een graadmeter voor de toekomst. Maar de geschiedenis suggereert dat periodes van verhoogde angst, zoals we die momenteel beleven, beter zijn voor aandelenbeleggingen dan verwacht.