AXA IM: Voedselinflatie zet beleidsmakers klem

AXA IM: Voedselinflatie zet beleidsmakers klem

Inflation
Inflatie (07)

De huidige voedselinflatie zet overheden onder druk om in actie te komen, maar ze hoeven niet op de medewerking van centrale banken te rekenen. Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

Voedselinflatie vormt een specifieke uitdaging voor beleidsmakers. Deze is zowel sociaal regressief (het treft vooral de mensen aan de onderkant van de inkomensverdeling) als zeer zichtbaar. Moëc: “Voedselinflatie leidt dus tot massale maatschappelijke vraag naar overheidsmaatregelen.”

Daardoor zal de druk op de overheidsfinanciën hoog blijven. “Dit is een van de redenen waarom we sceptisch zijn over de mate waarin de huidige inflatie de overheidsschuld zal uithollen.”

Tegelijkertijd kunnen langdurig stijgende voedselprijzen de inflatieverwachtingen opdrijven, waardoor centrale banken nog minder geneigd zullen zijn om een dergelijke ‘budgettaire matiging’ te ondersteunen.

Moëc spreekt van een nieuwe variatie op het thema dat hij al enkele weken onderzoekt, namelijk het verdwijnen van beleidsruimte.