Pictet AM: Deze zeven trends trekken in 2022 de aandacht

Pictet AM: Deze zeven trends trekken in 2022 de aandacht

Rules and Legislation Technology
Marc-Olivier Buffle (Pictet Asset Management)

Kleine veranderingen zoals uitvindingen en nieuwe regelgeving kunnen een grote invloed hebben op de toekomst. Welke ontwikkelingen verdienen in 2022 de aandacht van trendbeleggers?
 
Door Marc-Olivier Buffle, Head of Thematic Client Portfolio Managers and Research, Pictet Asset Management

 

Megatrends, zoals veranderende demografie en technologische ontwikkeling, kunnen beleggers helpen bij het opsporen van veelbelovende, snelgroeiende bedrijven. Het kan lastig zijn om dit soort grote concepten te vertalen naar de wereld om ons heen. Die vertaalslag wordt een stuk makkelijker door enkele ontwikkelingen uit te lichten waarachter grote megatrends schuilgaan.

[1] Lokaal kweken: vertical farming

De oogstopbrengst is gestaag toegenomen dankzij meer effectieve kunstmest en technologische verbeteringen in de afgelopen decennia. Tegenwoordig is het een grotere uitdaging om de tarwe, maïs en andere gewassen bij iedereen op het bord te krijgen, dan om de opbrengst verder op te schroeven. De COVID19-pandemie heeft de internationale toeleveringsketens flink opgeschud. De oorlog in Oekraïne leidt tot een veel lagere graanoogst in dat land, maar ook tot krapte op de kunstmestmarkt, waarop Russische bedrijven een grote rol spelen.

De oplossing ligt voor de hand: we moeten ons voedsel dichter bij huis kweken. Een kortere toeleveringsketen is minder kwetsbaar voor externe schokken en bovendien zijn de transportkosten een stuk lager. In veel delen van de wereld wordt die verschuiving in 2022 steeds beter zichtbaar. Vertical farming-bedrijf Kalera opent bijvoorbeeld een megaboerderij in Singapore, waar jaarlijks 500.000 kilo aan bladgroente wordt geproduceerd. De stadstaat wil in 2030 voor 30% in zijn eigen voedsel kunnen voorzien. Momenteel is dat slechts 10%.

[2] Hout als bouwmateriaal voor de toekomst

Hout is al meer dan 10.000 jaar een van de belangrijkste bouwmaterialen op onze planeet en voorlopig blijft dat zo. Elk pand van minder dan acht etages dat wordt gebouwd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, moet volgens lokale richtlijnen volledig van hout zijn. Frankrijk voert bovendien een wet door dat alle nieuwe publieke gebouwen voor minstens 50% uit hout of andere duurzame materialen moeten bestaan.

De steeds grotere inzet van hout is voor een groot deel te danken aan technologische innovatie. Een goed voorbeeld daarvan is de techniek waarbij grote houtplaten van dezelfde boomstam aan elkaar worden gelijmd. Hierdoor wordt het mogelijk om behalve eengezinswoningen ook grote kantoren en andere gebouwen snel en veilig met hout te bouwen. De markt voor dit soort CLT-panelen kan groeien van 670 miljoen dollar naar circa 2,3 miljard1.

 

FI-2 - SemWet Pictet - Figuur 1

 

[3] Batterijen worden kleiner, krachtiger en goedkoper

In Nederland rijden er inmiddels enkele honderdduizenden elektrische auto’s rond. Over een paar jaar loopt dat aantal in de miljoenen. Wereldwijd rijdt in 2030 ongeveer de helft van alle auto’s op elektriciteit2. In Europa is dat zelfs acht op de tien auto’s. Voor al die elektrische wagens is 4.000 GWh aan batterijopslag nodig, oftewel 25 keer zoveel als nu3 . Maar ook in andere markten neemt de vraag naar opslagcapaciteit snel toe.

Windenergie levert alleen stroom als het waait, net zoals zonnepanelen alleen effectief zijn als de zon schijnt. Er is flink wat opslagcapaciteit nodig voor het opvangen van de schokken bij duurzame energiewinning. Volgens Bloomberg New Energy Finance gaat de markt voor grote batterijen voor industriële en professionele opslag in de periode tot 2030 met een factor 20 groeien.

[4] Cybergevaren trekken de aandacht

Een groot aantal werknemers blijft na het afschaffen van alle coronamaatregelen een of meerdere dagen in de week vanuit huis werken. Dat scheelt in het woon-werkverkeer en het kan bijdragen aan een betere balans tussen werk, gezinsleven en vrije tijd. Dankzij cloud-oplossingen en nieuwe digitale diensten leidt thuiswerken niet tot een lagere productiviteit.

Er komt echter wel steeds meer aandacht voor de digitale risico’s van werken op afstand. In het lopende jaar winnen onder meer biometrie en tweefactorauthenticatie aan populariteit als middelen om datastromen te beschermen. De virtual private networks (VPNs) waar veel bedrijven gebruik van maken, zijn namelijk kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bovendien waarschuwen industrieanalisten voor deepfakes. Met deze technologie kunnen hackers zich in videogesprekken voordoen als collega’s of managers.

[5] De metaverse als nieuwe digitale wereld

De combinatie van krachtigere halfgeleiders en snellere computers heeft de afgelopen jaren een serie doorbraken opgeleverd die het leven makkelijker en leuker maken. Denk bijvoorbeeld maar aan allerlei handige apps waarmee je razendsnel een rit regelt of eten laat bezorgen. Of aan computerspellen die nog realistischer worden door virtual of augmented reality. Al die trends lijken in 2022 samen te smelten in een nieuwe virtuele wereld: de metaverse.

Over enkele jaren kan je mogelijk als een karakter door een digitale wereld lopen om te shoppen, kleren te passen, te vergaderen of te spelen. Grote technologiebedrijven sorteren al voor op de opkomst van de metaverse. Microsoft neemt met de overname van spelbedrijf Activision Blizzard al een voorschot op de ontwikkeling van nieuwe digitale platformen, terwijl Facebook de bedrijfsnaam heeft veranderd in Meta.

[6] Slimmere, snellere diagnoses met kunstmatige intelligentie

Al in een vroege fase van de COVID-19-pandemie werd ontdekt dat het verlies van reuk en smaak een van de symptomen was. Die ontdekking werd echter niet gedaan door dokters of wetenschappers. Het in zicht kwam naar voren uit een analyse van gegevens van miljoenen mensen, die via de Britse ZOE app werden verzameld.

Dit is slechts het topje van de ijsberg. Een zelflerend programma kan bijvoorbeeld al met dezelfde nauwkeurigheid aan de hand van scans borstkanker ontdekken als een ervaren radioloog. Dit maakt het mogelijk om ook goede diagnoses te stellen in gebieden waar weinig of geen specialistische artsen werken, zoals op afgelegen locaties en in ontwikkelingslanden. De rol van kunstmatige intelligentie bij het stellen van diagnoses gaat de komende jaren veel groter worden.

[7] PFAS-vervuiling wordt aangepakt

PFAS is de verzamelnaam voor een groep chemicaliën die als grondstof dienen voor allerlei huishoudelijke en industriële artikelen: van antiaanbakpannen en flosdraad tot blusschuim en popcornzakjes voor in de magnetron. Het materiaal is erg populair omdat het zeer lang meegaat. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat dit ook een groot nadeel is. PFAS wordt in de natuur niet afgebroken.

Om milieuvervuiling tegen te gaan, maken veel overheden plannen om PFAS in de ban te doen. In Europa is er een regelpakket doorgevoerd waardoor het gebruik van 200 PFAS-varianten vanaf volgend jaar verboden wordt. Veel bedrijven schakelen nu al over naar andere materialen. In de voedingsindustrie lopen bijvoorbeeld al proeven met verpakkingen op basis van bamboe, palmbladeren en klei coatings.

 

1 Bron: Transparancy Market Research.
2 Bron: UBS Q-Series, ‘EVs shifting into overdrive’ (March 2021).
3 Bron: Bloomberg New Energy Finance

 

IN HET KORT

Megatrends kunnen beleggers helpen bij het opsporen van veelbelovende groeibedrijven.

Ook achter veel ontwikkelingen in 2022 gaan grote megatrends schuil, zoals vertical farming, bouwen met hout en de metaverse. 

Attachments