Ebury: Rally Latijns-Amerikaanse valuta ondanks verkoopgolf aandelen

Ebury: Rally Latijns-Amerikaanse valuta ondanks verkoopgolf aandelen

Emerging Markets Currency
Brazil.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
Er waren vorige week vreemde bewegingen op de markten. Het grote financiële nieuws was de wereldwijde, meedogenloze sell-off op de aandelenmarkten, waarin de S&P 500-index bijna de semi-officiële grens naar een ‘bear market’ (20% onder recordhoogte) over ging.
Bij de G10-valuta wist de Zwitserse frank een ongewone winst te boeken: de vlucht naar veiligheid zorgde in combinatie met de ‘hawkish’ houding van de centrale bank voor een koersstijging van meer dan 2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Toch was de algehele zwakte van de dollar verrassender. Die wist niet te profiteren van zijn hun rol als veilige haven. De Latijns-Amerikaanse valuta waren de uiteindelijke winnaars van vorige week – en dat is behoorlijk indrukwekkend bij alle risico-aversie van dit moment. Ons hoort u niet klagen – wij zijn altijd al ‘bullish’ over deze valuta geweest!
 
Deze week is de vraag enerzijds of de volatiliteit op de aandelenmarkten ook op de FX-markten voelbaar zal worden, en anderzijds hoe de PMI-indicatoren voor economische activiteit eruit zullen zien. Voor de eurozone en het VK wordt verwacht dat deze indicatoren ruim boven de 55 zullen staan. Dat niveau maakt volgens ons duidelijk dat de angst voor een recessie, die de activamarkten in zijn greep lijkt te krijgen, onterecht is. Langdurige economische krimp is nauwelijks voorstelbaar nu reële rentes nog steeds grotendeels negatief zijn, er enorme overheidstekorten bestaan en economieën volledige werkgelegenheid hebben.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
Gezien de inflatierealiteit werden de ‘duiven’ bij de ECB vorige week steeds stiller. Een ‘hawkish’ Nederlands lid van de Raad van Bestuur liet doorschemeren dat het niet alleen vrijwel zeker is dat de rente in juli wordt verhoogd, maar dat het zelfs om een verhoging van 50 basispunten zou kunnen gaan.
 
Intussen stijgt de Amerikaanse kortetermijnrente niet veel verder. Dit komt gedeeltelijk doordat rond de Federal Reserve al heel veel is ingeprijsd. Hierdoor is het renteverschil aan de andere kant van de plas kleiner geworden: het is nu niet hoger dan in maart.
 
Deze trend zou positief moeten zijn voor de euro, dus misschien hebben we het ergste al gezien. De PMI’s van deze week zijn waarschijnlijk sterk en zullen de angst voor een recessie in de VS gedeeltelijk wegnemen. De ECB zal dan de ruimte krijgen om zijn beleidswijziging door te zetten en zich volledig op het onder controle houden van de inflatie te richten.
 
GBP
 
Ook de nieuwste cijfers uit het VK wezen er weer op dat sentiment en werkelijkheid ver uit elkaar liggen. Het consumentenvertrouwen was belabberd, maar zowel de banencijfers als de detailhandelsverkopen waren juist heel goed. De inflatie was in april torenhoog – zoals verwacht.
 
De koers van het Britse pond veerde op toen de dollar in de uitverkoop ging. Ook op de euro wist het pond enige winst te behalen. Niets wijst volgens ons op een aankomende recessie, ook de PMI-cijfers van deze week waarschijnlijk niet. De bereidheid van de Bank of England om inflatie te tolereren vanwege de risico’s voor de groei, lijkt misplaatst te zijn.
 
Op korte termijn zal de ‘dovish’ houding van de Bank of England de koers van het pond waarschijnlijk drukken, maar na de recente verkoopgolf denken we dat deze munt behoorlijk goedkoop is en voor de langere termijn een stabiele kans biedt.
 
USD
 
De sterke cijfers van de detailhandelsverkopen van vorige week bevestigden dat de Amerikaanse consument zich niet uit het veld laat slaan door hogere prijzen. Deze indicator is wel volatiel, dus uit één cijfer mogen niet al te veel conclusies worden getrokken. De Amerikaanse rendementen volgden de aandelenkoersen omlaag. De koers van de Amerikaanse dollar, die vooralsnog weer gekoppeld lijkt te zijn aan de renteverschillen met de rest van de wereld, daalde mee.
 
Deze week worden de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve gepubliceerd. Wij verwachten dat daarin wordt herhaald dat de volgende twee renteverhogingen waarschijnlijk ‘doubles’ (50 basispunten) zullen zijn. De markten hebben dit alles al ingeprijsd, dus bij de Amerikaanse kortetermijnrentes valt waarschijnlijk weinig meer in te prijzen. Wij denken dat de dollar vatbaar is voor een blijvende koersterugval.