Nuveen: Reden tot voorzichtig optimisme over middellange termijn

Nuveen: Reden tot voorzichtig optimisme over middellange termijn

Financial markets Outlook
Outlook vooruitzicht (02)

Dat beleggen zich voor het grootste deel tussen de oren afspeelt, blijkt weer, zegt Saira Malik, Chief Investment Officer bij vermogensbeheerder Nuveen in haar wekelijkse marktcommentaar. “Beleggers worden momenteel gedreven door psychologische en niet-fundamentele factoren.”

Volgens Malik zijn de vele put-aankopen, de uitstroom uit fondsen en de pessimistische peilingen onder beleggers tekenen aan de wand dat de angst toeneemt. “Ook de S&P 500 lukt het niet om bepaalde technische niveaus te handhaven. Ondanks dat de winstgroei solide bleef, daalden de aandelenkoersen scherp en dus ook de waarderingen.”

Malik constateert dat het met de economische fundamenten wel goed zit en noemt een voorzichtig optimisme op de middellange termijn gerechtvaardigd. “Toch houdt de huidige turbulentie nog wel even aan. Pas als er meer duidelijkheid is en de fundamentals nog verbeteren, zal de marktvolatiliteit weer afnemen.”

Verder hoopt Malik dat de Amerikaanse inflatiedruk deze maand wat afneemt, omdat onderliggende data het huidige beeld vertroebelen. “De prijzen van tweedehandsauto’s dalen, consumenten kopen minder goederen en de druk op de toeleveringsketens neemt af. Dat staat in contrast met de forse prijsstijgingen van vliegtickets, hotels, huurwoningen en van duurzame goederen.”

Malik denkt dat beleggers die positieve strohalm snel zullen vastgrijpen. “De markten zijn blij met elk bewijs van afnemende inflatie of met data waaruit blijkt dat hoge prijzen, een beperkt aanbod en stijgende rentes tot minder vraag leiden. Maar om het verkrappende beleid daadwerkelijk te matigen, zal de Fed zich niet enkel laten leiden door gegevens van de afgelopen maand. Daar is meer voor nodig.”

Minder consumptie kan de inflatie op korte termijn terugdringen, maar op de langere termijn is de consument juist de motor van de vraag, zegt Malik. “Wat is nu het juiste evenwicht tussen deze twee prioriteiten? Je hebt groeiende sectoren nodig die veel werkgelegenheid creëren, maar waar de vraag naar arbeid niet zo groot is dat de lonen al te sterk stijgen. Een actueel voorbeeld daarvan is de verwerkende industrie, waar de PMI's nog steeds stijgen en ook de werkgelegenheid in april voor de twaalfde achtereenvolgende maand toenam, maar waar de gemiddelde uurlonen slechts matig zijn toegenomen.”