NN IP: Geen kant-en-klare oplossing voor een net zero portefeuille

NN IP: Geen kant-en-klare oplossing voor een net zero portefeuille

Energy Transition
Klimaat (20) CO2

Hoewel het verminderen van CO2-emissies in een beleggingsportefeuille van cruciaal belang is, is het niet het enige onderdeel in de strijd tegen klimaatverandering. Om impact te hebben in de reële economie is een meervoudige aanpak nodig die bestaat uit onze robuuste ESG-kaders, bijkomende investeringen in groene oplossingen, het beïnvloeden van bedrijven en overheden waarin geïnvesteerd wordt door middel van engagement of stemmen, en ten slotte het uitfaseren van wat niet kan worden veranderd.

NN Investment Partners (NN IP) is van mening dat er geen kant-en-klare oplossing of snelle oplossing bestaat voor het aanpakken van de klimaatverandering en dat beleggers een meer op maat gesneden perspectief moeten hanteren.

Adrie Heinsbroek, Chief Sustainability Officer bij NN Investment Partners:

"Beleggers moeten hun rol in de strijd tegen de opwarming van de aarde definiëren en erkennen hoe klimaatverandering van invloed is op beleggingen. Ze moeten zich actiever opstellen door met bedrijven in gesprek te gaan om verandering te stimuleren en hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Het is belangrijk om met bedrijven om de tafel te gaan zitten, te bespreken en na te denken over welke acties zij moeten ondernemen."

Edith Siermann, Head of Fixed Income & Responsible Investing, bij NN Investment Partners:

"Wij geloven in het stellen van ambitieuze maar realistische doelen samen met onze klanten, bijvoorbeeld door tussentijdse reductiedoelen te definiëren zoals 25% CO2-reductie in 2025 en 45% in 2030, waar passend voor de portefeuille. Met het oog op de toekomst is het van cruciaal belang dat we de samenstelling van de portefeuille van een klant voortdurend beoordelen en waar nodig bijsturen om ervoor te zorgen dat we niet alleen onze doelstellingen halen, maar ook de beoogde, reële impact in de loop van de tijd.”

Bram Bos, Lead Portfolio Manager Green Bonds, bij NN Investment Partners:

"Aangezien de markt voor Green Bonds in essentie een eigen etiket heeft, is dit opnieuw een goed voorbeeld van hoe beleggers dingen niet simpelweg op de nominale waarde kunnen schatten of een 'quick fix'-benadering kunnen kiezen voor het opbouwen van een groenere portefeuille. Er zijn uitdagingen op het gebied van gegevens, en beleggers moeten verder kijken dan de krantenkoppen."