DWS: Pensioenfondsen moeten aan de bak voor netto-nul

DWS: Pensioenfondsen moeten aan de bak voor netto-nul

Energy Transition Pensionfunds
Duurzaam (20) groei investeren beleggen

De meerderheid van de pensioenfondsen heeft klimaatdoelstellingen in hun beleggingsportefeuille opgenomen of is daarmee bezig. Dat blijkt uit een enquête van Create Research in opdracht van vermogensbeheerder DWS onder 50 grote pensioenfondsen in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië. Samen hebben ze 3300 miljard euro onder beheer.

Liefst 60% van de pensioenfondsen vindt dat ze aan de bak moet om de net-nul-doelstellingen te halen, want onder de huidige omstandigheden lijkt dat niet vanzelfsprekend. Dit duidt er volgens DWS op dat er meer maatwerk nodig is en dat stewardship belangrijker is dan ooit.

16% van de respondenten zegt de strijd tegen klimaatverandering volledig in hun bellegingsportefeuille te hebben geïntegreerd, 42% is bezig met de implementatie daarvan, 22% zit nog in de besluitvormingsfase en 20% is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren.

"Hoewel veel pensioenfondsen zeer proactief zijn als het gaat om klimaatverandering, is het duidelijk dat de pensioensector er nog lang niet is," aldus Amin Rajan, baas van Create Research.

56% van de ondervraagde pensioenfondsen beschouwt passieve beleggingen als een vast onderdeel van hun klimaatportefeuille, terwijl eenzelfde aantal, denkt "op behoorlijke schaal" gebruik te maken van indices die zijn afgestemd op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. 42% van de pensioenfondsen heeft klimaatbeleggen al in hun passieve portefeuilles opgenomen of is daarmee bezig.

80% van de deelnemers zet stewardship in als belangrijkste instrument. Hiervan laat 78% het niet na om per volmacht te stemmen op aandeelhoudersresoluties.

Verder geeft 28% van de pensioenfondsen aan dat ze zich pas in de bewustwordingsfase bevinden als het gaat om het implementeren van duurzaamheid in hun passieve portefeuilles. In 2020 was dat nog 43%. 24% van de respondenten classificeert zichzelf in de 'volwassen' fase van implementatie, tegenover 21% in 2020. Dit betekent dat steeds meer pensioenfondsen duurzame indexbeleggingen omarmen.

“Pensioenfondsen vinden steeds beter de weg naar duurzaam én passief beleggen. Toch is er nog veel werk aan de winkel voor zowel de institutionele beleggers als de aanbieders van deze beleggingsproducten aks we op tijd netto-nul willen bereiken", zegt Simon Klein, hoofd passieve producten bij DWS.