Pimco: Focus ligt op grondstoffen en valuta’s opkomende markten

Pimco: Focus ligt op grondstoffen en valuta’s opkomende markten

Commodities Currency

Grondstoffen, valuta’s en obligaties, met name uit opkomende markten, vormen volgens Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger, de beleggingscategorieën om de pijn van hoge inflatie enigszins te verzachten. Dat schrijven portfoliomanagers Erin Browne, Geraldine Sundstrom en Emmanuel Sharef in Pimco’s laatste Asset Allocation Outlook.

De portfoliomanagers stellen dat het beperken van het inflatierisico een essentieel onderdeel is binnen multi-assetportfolio’s, nu de economie zich in een late cyclus bevindt. ‘Wij geven de voorkeur aan meerdere bronnen en hebben longposities in een gediversifieerd mandje van grondstoffen en daaraan gekoppelde valuta’s, schrijven de portfoliomanagers.

Hoewel de snelle monetaire verkrapping meer waarde heeft gecreëerd op de vastrentende markten, heeft deze beleggingscategorie nog steeds last van hoge inflatie, robuuste groei en een toenemend aanbod van staatsobligaties nu de centrale banken hun balansen beginnen af te bouwen. Om die reden hanteert Pimco een licht onderwogen positie in staatsobligaties uit ontwikkelde markten. Staatsobligaties uit opkomende markten zijn daarentegen aantrekkelijker, aangezien centrale banken uit deze opkomende markten veel verder zijn met renteverhogingen.

Daarnaast vindt Pimco aan grondstoffen gekoppelde valuta's uit opkomende markten ‘bijzonder aantrekkelijk’, omdat ze een hoger rendement bieden en bovendien nog ruimte hebben om te stijgen. “Zo levert ons selecte mandje van EM-valuta's momenteel een rendement op van meer dan 6,5%. In tegenstelling tot aandelen en obligaties, die het in een klimaat van stijgende rentes moeilijk hebben, kunnen bepaalde valuta's uit de opkomende economieën profiteren van hogere rentes.

Tenslotte verwachten de portfoliomanagers van Pimco dat grote grondstoffen exporterende landen kunnen profiteren van de sancties tegen Rusland als gevolg van de invasie in Oekraïne. ‘Aangezien sancties en andere beperkingen transacties met Rusland beperken, moeten importeurs alternatieve bronnen vinden voor energie, metalen en landbouwproducten. We denken dat de sancties nog enige tijd aanhouden, zodat de belangrijkste grondstoffenexporteurs in de nabije toekomst van een gestage vraag en hogere prijzen zullen kunnen profiteren. Ook hun valuta's zullen daarvan profiteren.’