T. Rowe Price: Vijf redenen waarom obligatiemarkten een keerpunt naderen

T. Rowe Price: Vijf redenen waarom obligatiemarkten een keerpunt naderen

Fixed Income
Obligaties (03)

De wereldwijde obligatiemarkten hebben dit jaar ongekende verliezen geleden, waarbij de Bloomberg Global Aggregate Bond index bijna 15% is gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in januari 2021. Om dit in het juiste perspectief te plaatsen: sinds de registratie van de officiële gegevens in 1990 hebben obligatiebeleggers wereldwijd het niet zo zwaar gehad.

De daling is zelfs groter dan de 10% die tijdens de wereldwijde financiële crisis werd genoteerd, stelt Quentin Fitzsimmons co-portfoliomanager van de T. Rowe Price Global Aggregate Bond-strategie.Na de sterke neerwaartse druk tot dusver dit jaar krijgen obligatiebeleggers steeds vaker de vraag of het alweer een goed moment is om in obligaties te beleggen?
 
Tekenen van piekende inflatiedruk
 
Er zijn steeds meer tekenen dat het hoogtepunt van de stijgende inflatiedruk en inflatieverwachtingen is gepasseerd, nu beleidsmakers vaker proberen te voorkomen dat de inflatieverwachtingen zichzelf waarmaken. Fitzsimmons denkt dat de inflatie de komende maanden hoog zal blijven, maar Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, suggereerde dat de inflatie in 's werelds grootste economie wellicht haar hoogtepunt heeft bereikt. 
 
Hoewel het gevaarlijk is om een piek of een dieptepunt in een markt te benoemen, belicht Fitzsimmons hieronder vijf redenen waarom de recente sell-off op de obligatiemarkten aan kracht lijkt in te boeten.
 
1 - De agressieve herprijzing van verkrapping
 
Beleggers voorspellen nu negen renteverhogingen van 25bps door de Fed in 2022, wat een rente van meer dan 2,75% tegen het einde van het jaar suggereert - de hoogste rentestand sinds voor de crash van 2008. De lat ligt dus hoog voor de Fed. Daarnaast, terwijl sommige beleidsmakers eind vorig jaar volhielden dat de ECB de rente in 2022 niet zou verhogen, wordt er nu al gesproken over een verhoging in juli.
 
2 - Reële rente nadert positief terrein 
 
De waarderingen op de obligatiemarkten worden ook gevoed door het niveau van de reële rente. Het agressieve renteverhogingstraject van de Fed heeft de inflatieverwachtingen tijdelijk overschaduwd en onlangs de reële 10-jaarsrente voor het eerst sinds begin 2020 naar positief terrein gestuwd. Dit vooruitzicht van positieve reële rendementen zal beleggers waarschijnlijk teruglokken naar vastrentende waarden. Na een aanhoudende periode van TINA (There Is No Alternative) – worden beleggers aangetrokken door een beleggingscategorie die reële rendementen biedt in dit klimaat van hoge inflatie.
 
3 - Portefeuillebescherming steeds crucialer
 
Nu de zorgen over een recessie toenemen, zullen obligaties van hoge kwaliteit beter presteren. Gezien het huidige turbulente klimaat blijft het van cruciaal belang de beleggingsportefeuilles te beschermen met beleggingen van hoge kwaliteit. Ook bestaat het gevaar dat de Europese energievoorziening drastischer wordt afgesneden dan nu wordt verwacht, wat Duitsland - en Europa - in een recessie kan storten. Als de recessierisico's significant toenemen, dan kan een neerwaartse druk op de rendementen ontstaan omdat beleggers zich haasten om portefeuilles af te schermen.
 
4 - Positionering suggereert opleving sentiment
 
Hoewel de obligatiemarkten zware klappen hebben gekregen, zijn er aanwijzingen dat beleggers shortposities beginnen af te dekken. Beleggers zaten in januari netto 37% short in Amerikaanse treasuries, de grootste netto short sinds eind 2017. De combinatie van piekende inflatiedruk en de vraag naar veilige havens heeft echter geleid tot enige afdekking van shortposities - de netto shortpositie van de markt bedroeg op 25 april 13%. Een escalatie van de recessiezorgen of neerwaartse inflatieverrassingen zouden de short covering waarschijnlijk verder versnellen.
 
5 - De institutionele vraag zou robuust moeten blijken
 
De sterke stijging van de rente dit jaar zal waarschijnlijk leiden tot een sterke vraag van verzekeringmaatschappijen en pensioenfondsen. Veel instellingen zullen nu proberen de recente rentestijging vast te houden om verplichtingen op de langere termijn te compenseren. In het VK is de vraag naar indexleningen groot, mede door de sterke stijging van de inflatie in het afgelopen jaar. De laatste uitgifte van aan de inflatie gekoppelde gilts was ruim overtekend, met een vraag van meer dan GBP 20 miljard voor een uitgifte van GBP 1,8 miljard. In de VS daalde de rente op schatkistpapier vorige week van een hoogste punt in drie jaar, na een sterke vraag naar een obligatieverkoop met een looptijd van 20 jaar.