State Street: Europees beleggersvertrouwen het laagst in vergelijking met andere regio's in april

State Street: Europees beleggersvertrouwen het laagst in vergelijking met andere regio's in april

Financial markets Europe
Beursvloer (02)

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index*(ICI) voor april 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen daalde tot 92,9, dus 6,6 punten minder dan de herziene waarde van 99,5 in maart. De terugval werd aangevoerd door een daling van 8,0 punten in Noord-Amerika tot 95,2 en een daling van 6,7 punten van de Europese ICI tot 76,2. Ondertussen steeg de Aziatische ICI met 2,4 punten tot 92,0.

Rajeev Bhargava, Hoofd Investor Behaviour Research bij State Street Associates, stelt:

“De wereldwijde ICI daalde met iets meer dan 6 punten, waarmee bijna alle winsten sinds begin 2022 werden teruggedraaid. De steeds agressievere houding van de Fed in het licht van de stijgende inflatie in combinatie met de getemperde wereldwijde groeiverwachtingen heeft het totale risicosentiment waarschijnlijk omlaag gedreven. Interessant is dat Azië de enige regio was die deze maand winst boekte. Nu de COVID-besmettingen in sommige regionale markten de pan uit rijzen en de daaruit voortvloeiende lockdowns een impact hebben op de economische activiteit, valt echter nog af te wachten of dit constructieve pad aanhoudt."

 

* De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.