Capital Group: 7 tips voor beleggers in tijden van tegenspoed

Capital Group: 7 tips voor beleggers in tijden van tegenspoed

Asset Allocation
Algemeen (12) doel

Vermogensbeheerder Capital Group heeft meer dan 90 jaar ervaring in het navigeren door ontwrichtende gebeurtenissen en marktuitersten. Feike Goudsmit, Managing Director bij Capital Group, heeft een belangrijke boodschap voor zijn klanten: 'Blijf belegd voor de lange termijn.'

'Op dit moment vragen onze klanten ons of ze moeten beginnen met het herpositioneren van hun portefeuilles, hun asset allocatie moeten wijzigen of op zoek moeten gaan naar een bodem in de koersen', aldus Goudsmit.

'Ons advies is, zoals altijd, om slim te beleggen: houd de lange termijn in de gaten en focus op relevant onderzoek, solide gegevens en bewezen strategieën. Emotioneel beleggen kan gevaarlijk zijn. Capital Group legt de nadruk op zeven principes die beleggers voor ogen moeten houden bij hun beleggingsbeslissingen.'

[1] Marktdalingen horen bij beleggen

Gedurende lange perioden hebben aandelenkoersen de neiging om gestaag te stijgen, maar de geschiedenis leert ons dat dalingen op de financiële markten een onvermijdelijk onderdeel zijn van beleggen. Het goede nieuws is dat correcties (gedefinieerd als een daling van 10% of meer), bearmarkten (een langdurige daling van 20% of meer) en andere moeilijke periodes niet eeuwig duren.

Wanneer de markten wankelen, zijn sommige beleggers geneigd hun blootstelling aan aandelen te verminderen, maar de geschiedenis leert dat perioden van onrust en scherpe marktdalingen achteraf de beste tijden bleken om te beleggen.

[2] Tijd op de markt is belangrijk, niet markttiming

Niemand kan de marktbewegingen op korte termijn nauwkeurig voorspellen. Beleggers die aan de zijlijn blijven staan, lopen het risico om betekenisvolle koersstijgingen die volgen op een neerwaartse markt, over het hoofd te zien.

Tussen 1929 tot 2020 werd elke S&P 500-daling van 15% of meer gevolgd door een herstel. Het gemiddelde rendement in het eerste jaar na elk van deze dalingen was 55%. Zelfs het missen van slechts een paar handelsdagen kan zijn tol eisen.

[3] Emotioneel beleggen kan gevaarlijk zijn

Emotionele reacties op marktgebeurtenissen zijn volkomen normaal. Beleggers worden nerveus van dalende markten, maar het zijn de acties die tijdens dergelijke periodes worden ondernomen die het verschil kunnen betekenen tussen beleggingssuccessen en -missers.

Een manier om rationele beleggingsbeslissingen te nemen, is door de grondbeginselen van gedragseconomie te begrijpen. Het herkennen van gedragingen zoals anchoring, confirmation bias en availability bias kan beleggers helpen potentiële fouten te identificeren voordat ze ze maken.

[4] Maak een plan en houd u eraan

Het opstellen en naleven van een doordacht beleggingsplan is een andere manier om kortzichtige beleggingsbeslissingen te vermijden - vooral wanneer de markten lager bewegen. Het plan moet rekening houden met verschillende factoren, waaronder risicotolerantie en korte- en langetermijndoelstellingen.

Wanneer we volatiele tijden zoals nu doormaken, is het gemakkelijk om te reageren door te focussen op de korte termijn. het is juist in deze tijden veel beter om de tijdshorizon te verleggen en aan de lange termijn te denken.

[5] Diversificatie is belangrijk

Een gediversifieerde portefeuille biedt geen winstgarantie of de garantie dat beleggingen niet in waarde zullen dalen, maar het helpt wel het risico te verlagen. Door beleggingen te spreiden over verschillende activaklassen, kunnen beleggers de effecten van volatiliteit op hun portefeuilles bufferen. Het totale rendement zal niet het hoogste niveau van een belegging bereiken, maar ook niet het laagste niveau.

Voor beleggers die een deel van de stress van neerwaartse trends willen vermijden, kan diversificatie de volatiliteit helpen verlagen.

[6] Vastrentende waarden kunnen voor evenwicht zorgen

Aandelen zijn belangrijke bouwstenen van een gespreide portefeuille, maar obligaties kunnen een essentieel tegenwicht bieden. Dat komt doordat obligaties doorgaans een lage correlatie met de aandelenmarkt hebben.

Bovendien kunnen obligaties met een lage aandelencorrelatie de impact van eventuele verliezen op de aandelenmarken op de totale portefeuille verzachten. Fondsen die deze diversificatie bieden, kunnen helpen duurzame portefeuilles te creëren, en beleggers moeten op zoek gaan naar obligatiefondsen met een sterk trackrecord van positieve rendementen in een verscheidenheid van markten.

Hoewel obligaties misschien niet het groeipotentieel van aandelen kunnen evenaren, hebben ze in het verleden vaak veerkracht getoond bij dalingen van aandelen. Amerikaanse kernobligaties waren bijvoorbeeld positief in vier van de laatste vijf correcties van 12% of meer.

[7] De markt heeft de neiging om langetermijnbeleggers te belonen

Is het redelijk om elk jaar een rendement van 30% te verwachten? Natuurlijk niet. En als aandelen de afgelopen weken zijn gedaald, moet u ook niet verwachten dat dit het begin is van een langetermijntrend. Gedragseconomie vertelt ons dat recente gebeurtenissen een buitensporige invloed hebben op onze percepties en beslissingen.

Het is altijd belangrijk om een langetermijnperspectief te behouden, maar vooral wanneer de markten dalen. Hoewel aandelen op korte termijn stijgen en dalen, hebben ze de neiging om beleggers over langere perioden te belonen. Zelfs als we de neerwaartse trends meerekenen, bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 over alle periodes van 10 jaar van 1937 tot 2021 10,57%.

Het is normaal dat emoties de kop opsteken in perioden van volatiliteit. Beleggers die het nieuws kunnen negeren en zich kunnen richten op hun langetermijndoelen zijn beter in staat om een verstandige beleggingsstrategie uit te stippelen.