BMO GAM: Amerikaanse inverse yieldcurve geen voorbode voor recessie

BMO GAM: Amerikaanse inverse yieldcurve geen voorbode voor recessie

Interest Rates Central bank
Rente (04) inflatie

Een inverse yieldcurve waarbij de korte rente hoger is dan de lange rente, is in de VS meermaals een voorloper van een recessie gebleken, zegt Portfoliomanager van BMO GAM (EMEA) Jitzes Noorman. 'Maar dit signaal moet nu om verschillende redenen genuanceerd worden. We hebben momenteel te maken met bijzondere en tijdelijke factoren.'

Op 1 april 2022 werd de curve in de VS invers: de 10-jaars rente noteerde 7 basispunten lager dan de 2-jaars US Treasury rente. Dit roept bij velen de vraag op of een recessie aanstaande is, zegt Noorman. Maar volgens hem is deze spread dit keer geen goede recessie-indicator en hij geeft daarvoor vier redenen.

[1] Absolute rentes zijn nog zeer laag

Momenteel treedt er inversie op terwijl de absolute renteniveaus zeer laag zijn, en dat is eerder uitzonderlijk. Wordt bijvoorbeeld in plaats van de 2-10 spread de 3-10 spread gehanteerd, dan zien we een aanzienlijk ander beeld. Deze spread is namelijk nog significant positief (+193 bps). En de lage absolute rentes zijn nog stimulerend voor de economie.

[2] Opkoopprogramma’s

Zowel de Fed als de ECB hebben omvangrijke opkoopprogramma’s gelanceerd tijdens de COVID-19 pandemie. Dat zorgt voor een neerwaartse druk op kapitaalmarktrentes en daarmee – ceteris paribus – voor relatief vlakke rentetermijnstructuren.

[3] Inflatieverwachtingen

De COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben geresulteerd in een forse inflatiedruk. Maar de financiële markten zien dit vooralsnog hoofdzakelijk als een tijdelijk fenomeen. Inflatieswaps met korte looptijden prijzen momenteel een aanzienlijk hogere inflatie in dan inflatieswaps met lange looptijden.

Normaliter is dit omgekeerd en noteren lange inflatieswaps hoger dan korte inflatieswaps. Deze bijzondere inflatieverwachtingen zorgen er momenteel ook voor dat korte nominale obligatierentes relatief hoog zijn ten opzichte van lange nominale obligatierentes. Indien de nominale rentes worden gestript voor inflatieverwachtingen, blijft een reële rentecurve over. En deze is nog verre van invers. Zo is de Amerikaanse 2-10-jaarsspread in reële termen circa 1,6%-punt.

[4] Rentetermijnstructuren nog positief in andere regio’s

Het 2-10 segment van de curve mag dan invers zijn in de VS, in vele andere regio’s’ is nog sprake van positieve 2-10 spreads. Zo noteren de 2-10 spreads in de eurozone, het VK, Japan en China momenteel respectievelijk 67 bps, 11 bps, 20 bps, en 59 bps.