Principal GI: Omslag in consumentenvertrouwen

Principal GI: Omslag in consumentenvertrouwen

Economy Financial markets Outlook
Beursvloer (01)

Terwijl de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen vanuit Azië en Oost-Europa het aanbod blijven beïnvloeden en de kosten opdrijven, zullen bedrijven die discretionaire of duurzame goederen produceren wellicht snel gaan merken dat consumenten veel minder tolerant worden ten aanzien van prijsverhogingen.

Deze bedrijven zullen mogelijk snel gaan ondervinden dat hun winstmarges onder druk komen te staan. Terwijl de voortdurende COVID-lockdowns in Azië en het geopolitieke conflict in Oost-Europa hebben bijgedragen aan de wereldwijde productieproblemen, worden consumenten mogelijk minder tolerant ten aanzien van prijsverhogingen dan ze in de voorbije 12 maanden waren.

Gedurende het post-pandemische herstel konden bedrijven opportunistisch hun prijzen verhogen - consumenten hadden veel geld te besteden en waren bereid de portemonnee te trekken. Deze trend lijkt echter ten einde te komen. De bereidheid tot grote aankopen, zoals auto’s en duurzame huishoudelijke goederen, heeft nu een historisch dieptepunt bereikt.

Er mag worden verwacht dat producenten het in deze sectoren nog veel moeilijker gaan krijgen: het gevecht van de Federal Reserve met inflatie is uiteindelijk een gevecht met koopkracht. Door de financieringskosten te verhogen, worden aankopen minder betaalbaar tegen dezelfde prijs. Tegelijkertijd zorgen hogere voedsel- en energieprijzen voor minder besteedbaar inkomen, waardoor consumenten elders in hun uitgaven moeten snijden. Historisch gezien zijn duurzame of discretionaire uitgaven daar vaak het eerste slachtoffer van.

Niet alle bedrijven zullen deze uitdagende macro-economische omstandigheden goed doorstaan. In het algemeen zullen producenten van consumptiegoederen, large caps, kwaliteitsbedrijven en defensieve bedrijven veerkrachtiger zijn, maar actief beheer zal van het grootste belang blijven om juist die bedrijven te selecteren die hun prijszettingsvermogen kunnen behouden.