BlackRock: Impact Europese energieschok gaat richting oliecrisis 1973

BlackRock: Impact Europese energieschok gaat richting oliecrisis 1973

Commodities Emerging Markets
olie (02) grondstoffen

Door de oorlog in Oekraïne zijn de Europese energieprijzen de pan uitgerezen. Het gevolg: nog hogere inflatie en een lagere groei, vooral in de eurozone. Het zet centrale banken voor een precair dilemma: het is duur om de kosten van inflatie binnen de perken te houden, maar aan de andere kant kunnen de centrale banken de groeischok ook nauwelijks dempen. BlackRock geeft momenteel de voorkeur aan aandelen uit ontwikkelde landen, schrijft de vermogensbeheerder in het wekelijkse marktcommentaar.

De energieprijzen liftten vorig jaar mee op de sterke economische groei, dit jaar remmen ze die groei juist af. Door de enorme prijsstijgingen van gas in Europa stijgt het aandeel van de energiesector in het bbp van de eurozone tot boven het niveau van vijftig jaar geleden. De geschiedenis lijkt zich te herhalen: Rusland duwt de eurozone in een situatie die haast gelijk is aan de oliecrisis van 1973. In Amerika ligt die druk vooralsnog een stuk lager.

Europese bedrijfswinsten krijgen tik

Door de lagere groeiverwachtingen is de kans iets kleiner geworden dat centrale banken vol op de monetaire rem trappen. Het grootste risico van dit moment is een escalatie van de oorlog en nog meer problemen op de energiemarkt. BlackRock verwacht bovendien dat de inflatieverwachtingen op losse schroeven komen te staan, waardoor centrale banken de rente flink moeten verhogen. Ook wordt het risico op stagflatie groter. 

De keuze voor aandelen uit ontwikkelde landen wordt volgens BlackRock ondersteund door het feit dat Europese bedrijfswinsten het hardst worden geraakt door de huidige energieproblemen en dat resulteert in koopkansen. Je ziet het terug in de recente koersdalingen, en aandelen uit de eurozone zijn nu eenmaal sterk gericht op wereldwijde groei. BlackRock blijft onderwogen in staatsobligaties, die hun diversificatievoordelen aan het verliezen zijn.