Principal GI: Toelichting ECB

Principal GI: Toelichting ECB

ECB
ECB Europees Centrale Bank.jpg

Door Seema Shah, Chief Strategist, Principal Global Investors

Ondanks de ernstige verslechtering van de economische vooruitzichten voor de eurozone hield de ECB in haar verklaring vast aan een meer opportunistische toon. Een snellere afwikkeling van het obligatie-opkoopprogramma zal wellicht een verrassing zijn voor marktdeelnemers die verwachtten dat de ECB zou capituleren in het licht van zwakkere groeiprognoses. Maar nu de inflatie nog steeds drastisch boven haar streefdoel ligt, is het van belang dat de ECB zich onverminderd blijft inzetten voor prijsstabiliteit.

Maar vergis u niet: als het conflict aan blijft houden en de hoge energieprijzen zwaar op de huishoudelijke consumptie en het consumentenvertrouwen gaan wegen, zal het voor de ECB immens moeilijk zijn om dit jaar de rente te verhogen. Wie zou er in deze situatie een centrale bankier willen zijn?

De eurozone zet zich schrap voor een economische schok van epische proporties. Wij zijn pessimistisch over de vooruitzichten voor Europese activa en menen dat er een realistische kans bestaat dat er voor het einde van het jaar een recessie in Europa zal zijn. Met ongeveer 40 procent van het Europese gas en 25 procent van de olie afkomstig uit Rusland, zal het beteugelen van de inflatie geen eenvoudige opgave zijn.

Naarmate de kosten van het levensonderhoud stijgen, zal de koopkracht van huishoudens onvermijdelijk dalen, waar bedrijven en politici post-pandemie op hadden gerekend. Voor de komende maanden verwachten wij een zwakkere euro, waardoor de Europese kredietspreads zullen verruimen en het rendement in de Europese periferie zal stijgen. Daarentegen zullen Duitse Bunds, naarmate de geopolitieke risico's toenemen, met neerwaartse prijsdruk blijven kampen en, zo lang het conflict aanhoudt, grotendeels in negatief gebied blijven.

De inflatiecijfers in de eurozone zullen hoger zijn dan eerder verwacht, waarschijnlijk boven de 2 procent aan het einde van het jaar, en zeker hoger dan de ECB zich comfortabel bij voelt. Wij denken echter niet dat dit betekent dat renteverhogingen onvermijdelijk zijn voor de ECB. Wegens het aanhoudende geopolitieke risico zal er waarschijnlijk ook sprake zijn van een aanzienlijke verkrapping van de financiële voorwaarden, waardoor kredietverlening wordt beperkt, terwijl de hogere energieprijzen de huishoudelijke balansen zwaar op de proef zullen stellen, hetgeen tot neerwaartse druk op de inflatie zou kunnen leiden.