Ebury: Russische invasie Oekraïne zet wereldmarkten op hun kop

Ebury: Russische invasie Oekraïne zet wereldmarkten op hun kop

Financial markets Currency
Valuta 2.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden toch gelijk: Poetin is in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige invasie in Oekraïne gestart. In de twee dagen daarna tolden de markten alle kanten op.
Vrijdag waren er uiteindelijk rally’s van de meeste risico-activa, die werden aangewakkerd door het idee dat een volledige afsnijding van Rusland van de financiële wereld met westerse sancties kon worden voorkomen. Op het moment van schrijven is dit alweer achterhaald: in het weekend escaleerden de westerse sancties en bracht Poetin eenheden met kernwapens in verhoogde staat van paraatheid. In de vroege Aziatische handel is nu weer een vlucht naar veiligheid te zien.
 
In de ontwikkelingen van vorige week zijn twee lijnen te herkennen. Ten eerste is de Amerikaanse dollar terug als favoriete veilige haven. Dit gold ook voor de Zwitserse frank en de Japanse yen, maar in veel mindere mate. Ten tweede rallyden de commodity’s, het energiecomplex voorop, en ook de valuta van grondstoffenexporterende landen (uiteraard met uitzondering van de roebel). De koers van de Noorse kroon steeg scherp ten opzichte van alle andere valuta ter wereld.
 
De markten zullen nu natuurlijk worden bepaald door de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland, maar ook door de reactie van de centrale banken op de crisis, die de inflatiedruk waarschijnlijk zal vergroten en voor nieuwe neerwaartse economische risico’s zal zorgen, vooral in Europa. De vooruitzichten zijn uiterst onzeker, maar we zullen ons uiterste best doen om u van de belangrijkste ontwikkelingen op de hoogte te houden.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
Voor de euro wordt nu de belangrijkste vraag in hoeverre de ECB als reactie op de oorlog in Oekraïne de aanscherping van zijn beleid uitstelt. De hardere sancties die in het weekend zijn aangekondigd vergroten het risico dat de Russische energieleveringen aan Europa worden ontwricht. Dit verhoogt de inflatiedruk en is schadelijk voor de productiecapaciteit in de gehele economie.
 
Normaal gesproken zou de handelsweek bepaald worden door de inflatiecijfers, die dinsdag verschijnen, maar deze week zijn de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne en de reactie van ECB-vertegenwoordigers daarop natuurlijk veel belangrijker.
 
GBP
 
Het Britse pond had het vorige week erg moeilijk en bleef achter bij alle andere G10-valuta. Naast de vlucht uit risicovollere beleggingen waren er pogingen van vertegenwoordigers van de Bank of England om de betekenis af te zwakken van het feit dat vier MPC-leden bij de laatste bijeenkomst vóór een renteverhoging van 50 basispunten hebben gestemd.
 
Deze week staat er niet veel nieuws op de agenda. De handel in het pond zal dus vooral bepaald worden door de ontwikkelingen bij de risico-activa (lees: de geopolitieke ontwikkelingen).
 
USD
 
De economie van de Verenigde Staten is vrij autonoom en niet afhankelijk van energieleveringen uit Rusland. De langetermijngevolgen van de oorlog in Oekraïne en de drastische sancties die het Westen heeft aangekondigd zal zij waarschijnlijk relatief goed kunnen opvangen. Het wekt dan ook geen verbazing dat de dollar van alle grote valuta de favoriete veilige haven is.
 
Vorige week hadden we opnieuw met een opwaartse inflatieverrassing van te maken, dit keer in de vorm van het PCE-cijfer. Deze week krijgen we de non-farm payrolls. Ook die zullen naar verwachting heel sterk zijn, en op een pittige loondruk wijzen.
 
Net als in het geval van de ECB zijn er nog steeds aanzienlijke twijfels of de Fed het zich gezien de nieuwste inflatieschok nog wel kan veroorloven om het stopzetten van de monetaire accommodatie nog langer uit te stellen. De getuigenis van Fed-voorzitter Powell voor het Amerikaanse Congres zal hier waarschijnlijk enige duidelijkheid over verschaffen. Wij zien zijn optreden als de belangrijkste gebeurtenis van deze week – na de ontwikkelingen rond de Russische invasie in Oekraïne natuurlijk.