AXA Group: hogere energieprijs brengt ECB in lastig pakket

AXA Group: hogere energieprijs brengt ECB in lastig pakket

Commodities ECB
Energie elektriciteit (1).jpg

Bij een hogere energieprijs, als gevolg van een escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, zijn de ogen gericht op de ECB, maar de centrale bank lijkt meer bewegingsruimte nodig te hebben om een dergelijke schok op te vangen. Dat zegt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

Uit de woorden van ECB-bestuurslid Isabel Schnabel leidt Moëc af dat de manoeuvreerruimte om een geopolitieke schok op te vangen met monetair beleid bijzonder krap lijkt. Schnabel liet tegenover de FT weten dat te laat handelen om inflatie te beteugelen schadelijker is dan te vroeg actie, echter lijkt de Oekraïnecrisis een versnelling van het normaliseren van het beleid niet te rechtvaardigen.

Een gebrek aan manoeuvreerruimte kan problematisch worden omdat sommige perifere landen reeds onevenredig zwaar worden getroffen door problemen aan de aanbodzijde, getriggerd door stijgende energieprijzen. Toch lijkt de discussie bij de ECB over het einde van monetaire verruiming - die bijzonder relevant is voor de periferie - afgerond, aangezien alle partijen zich richten op de timing van een renteverhoging.

Moëc wijst in de Macrocast verder op de jongste speech van Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van Banque de France. Hij pleit voor meer flexibiliteit ten aanzien van de ‘forward guidance’ van de ECB.

Villeroy de Galhau’s belangrijkste punt is dat de ECB eerder op de rem moet kunnen trappen als de inflatie niet terugzakt naar de beoogde 2%. Maar volgens Moëc zal het zo’n vaart niet lopen. De hoofdeconoom verwacht nog steeds dat de ECB tot december 2022 zal wachten met het verhogen van de rente en op de pauzeknop zal drukken nadat de depositorente weer op nul is gezet - een "mogelijkheid" die Villeroy de Galhau, duidelijk met opzet, ook in zijn toespraak heeft genoemd.