Ebury: Veilige havens profiteren van verslechterend nieuws over Oekraïne

Ebury: Veilige havens profiteren van verslechterend nieuws over Oekraïne

Financial markets Currency
Outlook vooruitzicht (10) aan het roer.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebur
 
Op de financiële markten vallen de inflatie en het beleid van de centrale banken nu in het niet bij de geopolitieke ontwikkelingen.
Ook op de valutamarkten is dat zo. Van de G10-valuta wisten de Japanse Yen en de Zwitserse frank, de traditionele veilige havens, een rally neer te zetten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Commodityvaluta als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar deden het trouwens ook vrij goed. Dit komt doordat de commodityprijzen weerstand bieden aan de veiligheidzoekende transactiestromen. De Oost-Europese valuta presteerden slecht, wat nauwelijks verrassend is gezien het steeds slechtere nieuws over de Oekraïne-crisis.

De belangrijkste macro-economische publicaties zijn deze week de voorlopige PMI-indicatoren voor economische activiteit in de VS, de eurozone en het VK. Waarschijnlijk zullen deze echter overschaduwd worden door de geopolitieke crisis in de Oekraïne. Het is nog niet duidelijk wat met de wisselkoers euro-dollar zal gebeuren als het conflict werkelijk losbarst. De dollar is traditioneel een veilige haven in crisistijd, maar er zou waarschijnlijk een rally van Amerikaanse rendementen ontstaan, die de recente dollarrally de grond onder de voeten deels zou wegnemen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

ECB-voorzitter Lagarde blijft proberen de verwachtingen over renteverhogingen in de eurozone enigszins te temperen. Haar hoofdeconoom Lane leek vorige week terug te komen op zijn uiterst ‘dovish’ zienswijze en leek eindelijk in te zien dat de deflatoire omgeving uit zijn tienerjaren misschien wel nooit meer terugkomt. De PMI-cijfers zullen mogelijk overschaduwd worden door de eerste flashraming uit Frankrijk van de inflatie in februari. Er zullen vrijwel zeker scherpe stijgingen te zien zijn. De markten hebben nog volop ruimte om snellere renteverhogingen door de ECB in te prijzen. We verwachten dat de gemeenschappelijke munt goed gesteund blijft zolang dit gebeurt.

GBP

In vrijwel elk inflatierapport uit belangrijke economische gebieden overstegen de cijfers de verwachtingen – terwijl die laatste toch steeds verder zijn opgeschroefd.

Ook in het VK was dit vorige week het geval. Het headlinecijfer kroop omhoog naar 5,5%, een nieuw record in vele decennia. Het kerncijfer kwam uit op 4,4% en bleef daarmee niet veel achter. Dit geeft aan dat de inflatiedruk zich uitbreidt. Ook het werkgelegenheidsrapport en de detailhandelsverkopen waren opwaartse verrassingen. Dit versterkt de ‘haviken’ bij de Bank of England – en daarmee het Britse pond, dat ondanks de verslechterende geopolitieke situatie vrij goed stand heeft gehouden. Naast de PMI-indicatoren voor economische activiteit staan ook ongebruikelijk veel toespraken van de Bank of England op de agenda: zes leden van het MPC willen deze week spreken.

USD

In de VS staan deze week vrij weinig cijfers op de agenda: alleen de PMI-indicatoren en de PCE-inflatie. Wij verwachten dat de aandacht enerzijds gericht zal blijven op het nieuws rond de geopolitieke situatie en anderzijds op de mededelingen van de Federal Reserve. Vijf leden van de Fed willen deze week een toespraak houden. Hopelijk wordt binnenkort duidelijk hoe de dollar reageert op een eventuele escalatie van de hierboven beschreven crisis. In de VS zal het, anders dan in andere grote economische gebieden (met name de eurozone), lastig worden om nóg snellere renteverhogingen in te prijzen. Dit betekent dat de rally van de dollar ten opzichte van de euro gedeeltelijk zou kunnen worden teruggedraaid.