DWS: Actie ECB haalt Europese obligaties uit winterslaap

DWS: Actie ECB haalt Europese obligaties uit winterslaap

Fixed Income ECB
ECB (6).png

De Europese Centrale Bank had eindelijk de moed verzameld om de markten te vertellen dat er minder obligaties opgekocht zouden kunnen worden, en direct schoten nerveuze ECB-bestuurders in actie om de schuldmarkten te kalmeren. De opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde haalde de obligatiemarkten in ieder geval meteen uit hun lange winterslaap, aldus Ulrike Kastens, econoom Europa bij vermogensbeheerder DWS.

De yield op de tienjaar-bunds steeg met 20 basispunten en kwam voor het eerst sinds begin 2109 in de plus terecht. En van de rentemarkten, waarvan een half jaar geleden nog werd verwacht dat de belangrijkste tarieven niet voor 2027 in de plus zouden komen, is nu de verwachting dat dit al binnen een jaar gebeurt, stelt Kastens.

“Marktvorsers noch de bestuurders van de ECB moeten daar zo versteld van staan, want de korte rentetarieven in de eurozone volgen gewoon de trend in andere ontwikkelde landen. Rentestappen in Australië en Canada lijken misschien een ver-van-mijn bed-show, en als de Britse centrale bank in beweging komt wordt dat gearchiveerd onder het kopje Brexit-gevolgen. Maar niemand kan om het Amerikaanse renteverhogingspad heen. Het is nu de beurt aan de eurozone."

Voordat we het weten, voert de EU  een strakker beleid dan de Fed, weet Kastens, want zelfs met een half dozijn renteverhogingen is de Fed nog niet terug op pre-covid niveau. “De depositorente in de eurozone staat al sinds 2014 in de min (-0,5% sinds september 2019) en de herfinancieringsrente ligt sinds maart 2016 op nul. Met andere woorden: zelfs een enkele renteverhoging maakt het monetaire beleid van de eurozone al restrictiever dan in de situatie van voor het begin van de pandemie.”

Volgens Kastens prijst de markt dit jaar voor de eurozone een verhoging van 0,75% in. "Al lijkt dat niet veel, het mag toch een enorme stap heten. En alhoewel de rente in de VS nu al stijgt, groeien daar de tarieven ook niet tot de hemel. De markt prijst voor deze cyclus een rentepiek in van 2%.”

De ECB haalt de Fed dus niet in, denkt Kastens. “De Fed heeft de focus van een gezonde werkgelegenheid verlegd naar het inflatieverhaal. De ECB zit duidelijk in een spagaat, want naast het in de gaten houden van de inflatie moet de centrale bank ook de (her)financieringsontwikkelingen van de perifere landen in de gaten houden.”

Kastens verwacht dan ook dat Europa een voorzichtige op maat gesneden rentekoers gaat varen. “Tenminste, als de inflatiecijfers dat toelaten.”