Ebury: Valuta opkomende markten weerbaar na inflatieschok in VS

Ebury: Valuta opkomende markten weerbaar na inflatieschok in VS

Inflation Emerging Markets Currency United States
Wereld.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
De volatiliteit is tot nu toe in 2022 weer volop terug op de markten, die worden geteisterd door schokkend macro-economisch en politiek nieuws.
Ook het Amerikaanse inflatierapport was weer een klap voor beleggers, want die was met 7,5% op jaarbasis veel hoger dan geschat. Op de markten voor vastrentende waarden ontstond na dit nieuws een sell-off, maar het effect op de valutamarkten was minder duidelijk te bepalen. Valuta uit opkomende markten reageerden zelfs met een rally, totaal anders dan bij eerdere verhogingscycli van de Fed.
 
Het nieuws over een mogelijke verdere escalatie van de Oekraïnecrisis, dat de markten vrijdag aan het einde van de dag bereikte, drukte de stemming slechts ten dele. De Braziliaanse real eindigde bovenaan de weekranglijst, op de voet gevolgd door andere Latijns-Amerikaanse valuta. Ook G10-commodity-valuta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar zetten een ‘outperformance’ neer. De markten komen tot de conclusie dat het conflict rond Oekraïne commodity-valuta over de hele wereld kan versterken.
 
Het lijkt erop dat de Federal Reserve door de laatste inflatieschok een soort omslagpunt heeft bereikt. James Bullard, een stemgerechtigd lid van het FOMC, verklaarde dat hij er nu voorstander van is om de rente zelfs buiten de geplande bijeenkomsten om te verhogen – wat sinds 1979 niet meer is gebeurd.
 
In de nabije toekomst zullen de markten vrijwel uitsluitend op twee factoren blijven letten: de inflatiecijfers en het beleid van de centrale banken. De eerste zijn dinsdag aan de orde in de VS (producentenprijsinflatie) en woensdag in het VK (consumentenprijsindex). Het laatste zal naar voren komen in toespraken van vijf vertegenwoordigers van de Federal Reserve, van ECB-voorzitter Lagarde en van hoofdeconoom Lane. Ook worden woensdag de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Fed gepubliceerd, maar die zijn natuurlijk wel drie weken oud.