DWS: Toenemende druk op ECB om Fed te volgen

DWS: Toenemende druk op ECB om Fed te volgen

Monetary policy ECB Fed
ECB Europees Centrale Bank.jpg

De inflatie ligt momenteel hoger dan de ECB had verwacht en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. De centrale bank kan de komende maanden rekenen op extra druk om het monetaire beleid te verkrappen. Dit zegt Ulrike Kastens, Europa-econoom bij vermogensbeheerder DWS, in een vooruitblik op de ECB-vergadering van deze week.

“Hoe de inflatie zich precies ontwikkelt en of en hoe het monetaire beleid daarop moet worden aangepast, leidt tot meningsverschillen binnen de ECB. Dat blijkt uit de notulen van de vorige vergadering en is ook op te maken uit recente uitspraken van diverse ECB-bankiers. Het is daarom waarschijnlijk dat het huidige monetaire beleid, dat dit jaar voorziet in een forse afbouw van het opkoopprogramma, vooralsnog wordt gehandhaafd”, aldus Kastens.

“Maar de druk neemt toe en ook de ECB-bankiers die voorstander zijn van een ruim monetair beleid zullen zich zorgen gaan maken over het reële verlies aan koopkracht. Het is allemaal natuurlijk nog luchtfietserij en de ECB lijkt qua beleidsvoering momenteel niet op de Fed, die vorige week aanstuurde op een sneller afscheid van het opkoopprogramma. Echter, elke keer als er hogere inflatiecijfers worden gepubliceerd, wordt de druk op de ECB om de Fed te volgen groter”, stelt Kastens.