Juno Continuation Fund: Euforie verdwijnt uit de markt

Juno Continuation Fund: Euforie verdwijnt uit de markt

Equity Outlook
Koersen markten

Het Juno Continuation Fund vindt de waarderingen op de aandelenmarkten op dit moment hoog en ziet de eerste tekenen dat de euforie in de markt tot een einde komt. Het fonds, dat belegt in bedrijven met een voorspelbare hoge jaarlijkse winstgroei en een goed verdedigbaar marktaandeel, heeft het moeilijk gehad om aandelen van kwalitatief hoogwaardige bedrijven te vinden tegen redelijke waarderingen. Hierdoor was de cashpositie eind december 2021 dan ook relatief hoog.

In 2021 behaalde het Juno Continuation Fund een rendement van 5,4%. Het fonds bleef achter bij de MSCI Europe Mid Cap Index, die het jaar afsloot met een plus van 21,6%. Volgens Rob Deneke, lid van het beheerteam, was er in het afgelopen jaar te weinig oog voor risico’s en langere termijn overwegingen:
 
“De grootste koersstijgingen in de bredere aandelenmarkten werden geboekt in sectoren waar het risico aanzienlijk is. Hierdoor is het soort bedrijven waarin wij bij voorkeur beleggen, met een voorspelbare en regelmatige groei, even wat minder geliefd. Dat is teleurstellend omdat de onderliggende portefeuille van het fonds in 2021 een blijvend goede winstgroei liet zien van 20%. Daarbij is ook van belang dat deze (familie)ondernemingen weinig tot geen schulden hebben en zich onafhankelijk kunnen ontwikkelen.” 
 
Deneke vindt het opvallend dat er praktisch geen analisten zijn die waarschuwende geluiden laten horen over de huidige waarderingen in de aandelenmarkten. “Wie spreekt er nog over koers-winstverhoudingen? Het is in een dergelijke markt echt zaak om in aandelen te zitten die ‘inhoud’ hebben en voor de komende jaren in staat zijn om hun winst stelselmatig te laten groeien. Als belegger zit je het beste bij die ondernemingen die werkelijk economische waarde creëren; en beter niet in aandelen die alleen een belofte voor de toekomst zijn.”
 
Weer op bedrijfsbezoek
 
“Weten wat je koopt, gedegen onderzoek doen en daarbij fysiek op bezoek gaan bij bedrijven is essentieel aan onze investeringsstijl, daarom zijn we verheugd dat we naar verwachting in 2022 weer veel fysieke bedrijfsbezoeken kunnen afleggen”, aldus Duncan Siewe, lid van het beheerteam.
 
Scout24
 
In 2021 heeft het Juno Continuation Fund een positie genomen in Scout24, de Duitse equivalent van Funda. Juno volgt dit bedrijf al enige jaren en het aandeel kende in 2021 een zwak koersverloop. Dat maakte het mogelijk een positie op te bouwen tegen een redelijke waardering. Juno vindt Scout24 kansrijk vanwege de groei, de hoge operationele EBIT-marge (>40%) en een steeds innoverend productenpalet voor makelaars, consumenten in het huursegment en woningeigenaren.