Asset managers: Onzekerheid over koers Fed blijft bestaan

Asset managers: Onzekerheid over koers Fed blijft bestaan

Fixed Income Fed
Outlook vooruitzicht (10) aan het roer.jpg

De onzekerheid over de koers van de Federal Reserve blijft bestaan. Beleggingsspecialisten van Pimco, PGIM Fixed Income en Amundi geven hun visies.

De visie van Pimco

De hoge inflatie, de verder normaliserende arbeidsmarkt en de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus, die de verhouding tussen vraag en aanbod frustreert, dwingen Jerome Powell, Voorzitter van de Fed, het obligatieopkoopprogramma sneller af te bouwen. Dat zeggen Tiffany Wilding en Allison Boxer, economen bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Ook hintte de Fed woensdag op renteverhogingen. ‘Een meerderheid van de FOMC-functionarissen denkt dat de rente in juni al zal worden verhoogd en in 2022 in totaal drie keer’, schrijven de Pimco-economen. ‘Waarschijnlijk zijn er in de periode 2023-2024 nog vijf renteverhogingen nodig om het monetaire beleid dichter bij een neutraal niveau te brengen.’

Boxer en Wilding wijzen erop dat de Fed de aanpassing van de marktverwachtingen voor het beleidstraject ‘meesterlijk’ heeft doorstaan zonder de financiële voorwaarden wezenlijk aan te scherpen. ‘Echter, ook na deze update over het rentebeleid blijven de onzekerheid en het volatiliteitspotentieel bestaan nu de Fed in 2022 een iets strakker monetair beleid gaat voeren.’

De visie van PGIM Fixed Income

De Fed was tijdens de FOMC-vergadering van december iets meer ‘hawkish’ dan verwacht, wat de recente verschuiving van de Fed weerspiegelt om zich te concentreren op de aanhoudend hoger dan verwachte inflatie. Dat stellen econoom Ellen Gaske en Chief Investment Strategist Robert Tipp van de Amerikaanse obligatiemanager PGIM Fixed Income.

Powell noemde het verbluffende CPI-rapport over november, in combinatie met een veel sneller dan verwachte verbetering van het werkloosheidscijfer, als katalysator voor zijn verschuiving naar een sterkere focus op inflatierisico's.

‘Onze eigen prognoses zijn iets lager dan de geüpdatete visie van de Fed. Uiteindelijk verwachten wij ook dat de Fed niet in staat zal zijn de beleidsrente in deze cyclus zo ver te verhogen als zij thans verwacht, ervanuit gaande dat de fed funds rate waarschijnlijk onder de 2% zal uitkomen.’

De visie van Amundi

Jonathan Duensing, Hoofd Fixed Income in de VS bij Amundi, ziet dat de rente op 2-jaars staatobligaties de door het FOMC voorspelde tempo van renteverhogingen volledig heeft ingeprijsd. Maar de rente op middellange en lange termijn schatkistpapier nog niet.

Ondanks de verschuiving van de Fed naar een minder accommoderend monetair beleid, zal het in 2022 nog steeds accommoderend zijn, met de fed funds rate ruim onder de ‘neutrale’ rente, waarbij het monetaire beleid de economische groei noch stimuleert, noch remt.

Duensing: ‘Dergelijke soepele financiële voorwaarden zullen gunstig zijn voor aandelen en andere risicovolle beleggingen. Sterke fundamentele consumentenfactoren, zoals een sterke inkomensgroei en een hoge spaarquote, zouden de huizenmarkten moeten blijven ondersteunen, wat onze positieve visie op gesecuritiseerde beleggingen onderbouwt.’