DWS: Cruciale vergaderingen van Fed en ECB

DWS: Cruciale vergaderingen van Fed en ECB

ESG-investing Monetary policy Fed
ECB (5).png

Hieronder vindt u twee commentaren van de economen van vermogensbeheerder DWS over de vergaderingen van de  ECB en Fed later deze week.

Ulrike Kastens, econoom Europa van DWS, over de ECB-vergadering:

“De ECB-vergadering van deze week belooft ongemeen spannend te worden. De verdeeldheid onder de ECB-leden over de toekomstige koers van het monetaire beleid is zelden zo groot geweest. Vooral de zienswijzen over de verdere ontwikkeling van de inflatie zorgen voor onenigheid; sommige leden vrezen voor meer inflatierisico's op middellange termijn dan bijvoorbeeld hoofdeconoom Philip Lane dat doet. Het oplaaien van de pandemie hangt als een donkere wolk boven de economische groei. Daarom pleiten veel ECB-leden ervoor om de monetaire beleidskoers niet te lang vast te leggen. De ECB moet vage bewoordingen vermijden zodat marktdeelnemers niet nog meer in verwarring raken.”

“De ECB maakt donderdag voor het eerst haar prognoses voor 2023 en 2024 bekend. De inflatiecijfers zijn in oktober en november immers omhooggeschoten naar 4,9% en het is dus onvermijdelijk dat de inflatie begin volgende jaar ook hoog is. Zelfs als de energieprijzen dalen en aantal knelpunten in de toeleveringsketen worden opgelost.” Kastens verwacht dat de ECB volgende jaar de inflatieverwachtingen bijstelt tot ruim boven de 2%. “De kans is wel aanwezig dat de centrale bank vasthoudt aan haar middellangetermijnvooruitzichten en uitgaat van een inflatie van onder de 2% in 2023 en 2024.”

“Er liggen enkele grote veranderingen in het verschiet: Het PEPP-programma zal waarschijnlijk in maart 2022 aflopen, aangezien de "E" voor "emergency" niet meer geldt. Om cliffhanger-effecten te vermijden, verwachten we een extra enveloppe met ongeveer 150-200 miljard euro tot uiterlijk eind 2022 boven op de maandelijkse aankopen in het kader van de APP. De ECB wijkt waarschijnlijk niet af van de usance de markt enige richting te geven door een voorgenomen aankoopvolume voor het komende kwartaal aan te kondigen.”

“Al met al zou dit best wel eens de eerste belangrijke stap in de voorzichtige afbouw van het opkoopprogramma kunnen worden. Maar of de ECB in staat zal zijn deze beleidskoers te volgen, hangt de komende maanden af van hoe de inflatie zich ontwikkelt. Ondanks de verwachte aanzienlijke opwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen denken wij dat de onzekerheid over welke koers de ECB de komende maanden gaat varen groot zal zijn. Maar in tegenstelling tot andere centrale banken bouwt de ECB haar soepele monetaire beleid waarschijnlijk in een veel trager tempo af.”

Christian Scherrmann, Amerika econoom van DWS over de Fed-vergadering:

“De Fed-vergadering van december zou wel eens hét keerpunt voor het Amerikaanse monetaire beleid kunnen zijn. De retoriek van de Fed-functionarissen wijst zichtbaar op de bereidheid om het tempo van de tapering te versnellen. Hoewel het basisscenario van de Fed er nog steeds op duidt dat de huidige hoge inflatie in de loop van 2022 normaliseert, zijn de risico's wezenlijk toegenomen en het lijkt erop dat de Fed zich vooralsnog volledig richt op het inflatiedeel van haar tweeledige mandaat. Ook omdat prijsstabiliteit nu wordt beschouwd als een noodzakelijke voorwaarde om maximale werkgelegenheid te bereiken.”