Pictet: Pandemiepaniek is onnodig

Pictet: Pandemiepaniek is onnodig

Corona-virus (08)

“De financiële markten zijn onrustig door de opkomst van de omikron-variant, maar beleggers moeten niet in paniek raken” zegt Luca Paolini, chief strategist van Pictet Asset Management.

“Er zijn goede redenen waarom de riskantere vermogenscategorieën op of rond historische records noteren. De vraag van zowel consumenten als bedrijven is robuust, de tekorten in de aanvoerketens lijken af te nemen en de bedrijfswinsten en marges blijven gezond. Dit zijn goede voortekenen voor de aandelenmarkten wat de korte termijn betreft, maar moeten worden afgewogen tegen een nieuwe dreiging voor de economie.

Corona was wat weggezakt op de lijst van voor beleggers zorgelijke ontwikkelingen, maar de recent geïdentificeerde omikron-variant toont dat de pandemie nog niet achter de rug is en maakte markten duidelijk nerveus. Toch is het beeld niet alleen maar negatief. Corona heeft problemen in de aanvoerketens en andere verstoringen veroorzaakt, maar de economieën hebben zich opvallend goed aan de grillen van de pandemie aangepast.

We zien geen tekenen van zeepbellen in aandelen van bedrijven die profiteren van een volledige heropening van de economie. De waarderingen van coronagevoelige aandelen wijzen erop dat beleggers toch al niet verwachtten dat de economie zonder horten of stoten weer op gang zou komen. Ondanks de hogere onzekerheid gaan we dus toch de richting uit van heropening en bijna-normalisatie van economieën over de hele wereld.

Alles bij elkaar blijven wij neutraal voor aandelen en negatief voor obligaties. Een andere reden voor optimisme is onze overtuiging dat de inflatiedruk de komende maanden het hoogtepunt passeert en dan in de rest van 2022 geleidelijk afneemt. Zodoende gaan wij uit van een nieuwe groeispurt en een langverwacht herstel van de dienstensector. Die groeispurt kan gunstig zijn voor de aandelenmarktsegmenten die het sterkst zijn blootgesteld aan de economische cyclus en hierdoor ondersteunde bedrijfswinsten.

Wij zijn voor de meeste regio's optimistisch over de bedrijfswinsten en dit weerspiegelt onze visie op de economische groei, die de consensusprognoses overstijgt. Wereldwijd verwachten wij voor de bedrijfswinsten een plus van 16 procent, tegenover de analistenconsensus van rond 7 procent. Een winstgroei die boven de consensus ligt is waarschijnlijker in de eurozone en Japan. 

Wij zijn positiever over luxe consumentenproducten en verhogen de sector van negatief naar neutraal. Om meerdere redenen houdt de financiële sector onze voorkeur: ondanks de stijgingen van dit jaar aantrekkelijke waarderingen, de bankwinsten kunnen verbeteren als de obligatierente stijgt en de beperkingen die toezichthouders eerder voor dividenden oplegden zijn grotendeels afgeschaft.

We zijn ook positief over vastgoedaandelen vanwege hun aantrekkelijke waarderingen en ter indekking van de inflatie. Voor defensieve sectoren zijn we voorzichtiger, omdat zij kwetsbaar kunnen zijn als de economische groei stijgt. Nutsbedrijven en consumptiegoederen verlagen we van neutraal naar onderwogen.

We verlagen Amerikaanse investment-grade bedrijfsobligaties naar een onderweging. Nu de spreads bijna op recorddiepte liggen, maken wij ons zorgen dat de vermogenscategorie precies juist geprijsd is, waardoor er weinig ruimte voor onzekerheid overblijft.

Het enige lichtpuntje in vastrentende waarden zijn Chinese staatsobligaties, waarvoor we overwogen blijven. Elders blijven we neutraal voor vrijwel alle staatsobligaties, behalve voor Zwitserse waarin we onze onderweging behouden.”