Amundi: Inflatie permanent, aanhoudend accomoderend beleid centrale banken

Amundi: Inflatie permanent, aanhoudend accomoderend beleid centrale banken

Inflation Outlook Monetary policy
Obligaties (02)

De wereldwijde groei keert na de (recente) piek terug naar een meer normaal niveau, naarmate de cyclische stimulansen wegebben. De inflatie is permanent en centrale banken zullen aanhoudend accomoderend beleid voeren. Dat schrijven Pascal Blanqué, Group CIO, en Vincent Mortier, Deputy Group CIO van Amundi, Europa’s grootste vermogensbeheerder, in hun Outlook voor 2022.

Door de sterke economische groei in 2021 is een deel van het accommoderend monetair beleid, dat de economische schade van de pandemie beperkte, niet langer nodig. “Het is tijd voor de centrale banken om geleidelijk af te bouwen, aangezien de oververhitting in sommige gebieden de kop zal opsteken en de inflatie voor het eerst in decennia een belangrijke comeback maakt”, schrijven Blanqué en Mortier. ‘Tapering is het modewoord aan het eind van 2021, maar centrale banken steken hier alleen hun teen in het water’.

Amundi verwacht na tapering door centrale banken en groeivertraging, weer meer stimulerend beleid en een versnelling van de groei. “Beleggers moeten dus voorzichtig zijn en op zoek gaan naar instapmomenten om hun strategische positionering in aandelen, grondstoffen en opkomende markten aan te vullen.”

Blanqué en Mortier zien dat de huidige economische cyclus nog niet op zijn einde loopt, maar voorspellen wel een einde aan het ongecontroleerde enthousiasme op financiële markten. “De winstgroei normaliseert en druk op de marges neemt toe. Beleggers kunnen hierdoor niet hetzelfde aandelenrendement verwachten als in 2021.”

De yield op Amerikaanse staatsobligaties zal volgens Amundi in 2022 stijgen, aangezien de Fed de afbouw van het obligatieopkoopprogramma heeft aangekondigd. Als de Amerikaanse economie zich ontwikkelt zoals verwacht, kan de Fed een verkrappingscyclus beginnen zonder de economie te schaden. In Europa blijft de stijging van de yields op kernobligaties beperkt door de aanhoudende monetaire steun van de ECB.