AXA IM: Biden doet er goed aan Fed-voorzitter Powell te herbenoemen

AXA IM: Biden doet er goed aan Fed-voorzitter Powell te herbenoemen

Fed
Federal Reserve Washington.png

De Amerikaanse president Joe Biden zou er goed aan doen om Fed-voorzitter Jay Powell binnenkort te herbenoemen. Een meer ‘dovish’ voorzitter zou hem dubbel in de problemen brengen. Dat schrijft hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group in de jongste Macrocast van AXA Investment Managers.

De geloofwaardigheid van de Federal Reserve is een belangrijke reden waarom Biden de huidige Fed-voorzitter een nieuwe termijn van vier jaar moet geven. De markt denkt namelijk dat de Fed gedwongen zal worden tot een ‘vroege renteverhoging’ en daarmee de inflatie in toom weet te houden. Tegelijkertijd zijn beleggers ervan overtuigd dat een preventieve renteverhoging de economische groei weinig zal aantasten. Kortom, de ‘lift-off’ is Powell toevertrouwd.

Double-whammy

Hem vervangen door een ‘echte duif’ zou waarschijnlijk leiden tot een steilere rentecurve, waarbij de langetermijnrente snel zou stijgen om rekening te houden met de hogere verwachte inflatie. Vanuit het oogpunt van de Amerikaanse regering zou dit een ‘double-whammy’ zijn, met snel stijgende leenkosten op een overheidsschuld van meer dan 100 procent van het BBP en toenemende inflatieangst onder de bevolking die Biden in peilingen niet veel zou helpen.

Ook als een nieuwe Fed-voorzitter slechts gematigd ‘dovish’ zou zijn, en de reactiefunctie niet veel verschilt met die van Powell - wat Moëc vermoedt ten aanzien van kandidaat Lael Brainard - zou dat door de markt gezien kunnen worden als aanwijzing dat het beleid langer ruim blijft. “Vervolgens zou hij of zij sterk kunnen worden aangespoord om zijn of haar geloofwaardigheid te bewijzen door sneller te verhogen dan Powell zou hebben gedaan, met uiteraard het risico van ernstige schade aan het economisch herstel.”

Het besluit over de herbenoeming van Powell wordt vlak na Thanksgiving (25 november) verwacht.