Pimco: Energietekort China drukt economische groei

Pimco: Energietekort China drukt economische groei

Energy Transition China
China.jpg

Donkere huizen, onverlichte straten en fabriekssluitingen: China gaat sinds half augustus gebukt onder het ergste stroomtekort in decennia. Die bedreigt niet alleen de energiezekerheid, maar ook de economische groei, schrijven China Economist Carol Liao en Credit Research Analysts Anderson Dong en Ke Tang, allen verbonden aan ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Stroomonderbrekingen hebben veel huishoudens en industrieën in het land ontwricht, van de productiehubs Guangdong, Zhejiang en Jiangsu, tot de noordoostelijke ‘roestprovincies’ Liaoning, Jilin en Heilongjiang. De groei van de fabrieksproductie in 's werelds grootste energieverbruiker is teruggevallen tot het niveau van begin 2020, toen er zware COVID-19-beperkingen golden, aldus Pimco.

Hierdoor groeide het bbp van China in het derde kwartaal van 2021 in het traagste tempo in een jaar tijd: +4,9% op jaarbasis. Dit is minder dan de 7,9% groei in het tweede kwartaal en 18,3% in het eerste kwartaal, wat erop wijst dat het Chinese herstel aan het verzwakken is. In het slechtste scenario kan de stroomcrisis de Chinese groei in het vierde kwartaal met ongeveer 0,6 procentpunt ten opzichte van het huidige basisscenario doen teruglopen tot 3,4%, verwachten de analisten van Pimco.

Volgens Pimco spelen het tekort aan en de stijgende prijzen van steenkool een grote rol in het energietekort. Sinds 2016 beperkt China de nieuwe steenkoolcapaciteit, terwijl het de productieveiligheids- en milieubeschermingsnormen voor bestaande mijnen verhoogt. Het aanbod - zowel de productie als de invoer - heeft moeite gehad om het sterke industriële herstel sinds 2020 bij te benen. Als gevolg van de stijgende steenkoolprijzen, zijn de meeste thermische centrales verlieslatend en hebben zij dus geen stimulans om het aanbod te verhogen.

Stroomrantsoenering drukt op korte termijn waarschijnlijk op productie en aanbod, verwacht Pimco, maar zal wellicht niet veel extra schade aanrichten. “Wij verwachten dat de investeringen en de export zullen afnemen, terwijl het herstel van de minder energie-intensieve dienstensector zou moeten doorzetten, wat het evenwicht tussen vraag en aanbod van energie herstelt.’