Ebury: Inflatieschok geeft dollar en valuta van opkomende markten een boost

Ebury: Inflatieschok geeft dollar en valuta van opkomende markten een boost

Inflation Currency
valuta 3
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
De reactie op de markt op het inflatierapport uit de VS was ongewoon. De dollar steeg dit keer moeiteloos ten opzichte van andere G10-valuta.
Toch waren de ware sterren van deze week de valuta van opkomende markten, met de Braziliaanse real aan kop. Een mogelijke verklaring voor deze dichotomie is het verschil tussen monetaire reacties op wereldwijde inflatiedruk.
 
Hoewel de meeste centrale banken van G10-landen inflatie graag laten gebeuren, waardoor de reële rentes ver in het negatieve blijven, waren de autoriteiten van opkomende markten minder optimistisch. Zij hebben een aantal maanden geleden de rentes aanzienlijk verhoogd. Het proces van normalisering van monetair beleid is nog jong, maar de gebeurtenissen die afgelopen week hebben plaatsgevonden, zijn erg interessant.
 
We verwachten dat inflatienieuws en de snelheid waarmee centrale banken monetair beleid normaliseren de drijfveren zullen blijven achter het handelen op de valutamarkten. Deze week wordt een belangrijke week, met inflatierapporten uit de Eurozone, het VK, Canada en Japan. Daarnaast worden er belangrijke toespraken gehouden door wel acht functionarissen van de Federal Reserve en twee toespraken door de voorzitter van de ECB, Lagarde.
 
Deze week worden er belangrijke gegevens gepubliceerd over de arbeidsmarkt en inflatie. Het arbeidsrapport wordt het eerste rapport dat wordt gepubliceerd sinds het einde van het systeem voor tijdelijk ontslag. De markten bereiden zich voor op nog een grote stijging in de inflatie. De kans bestaat dat het percentage tijdens het hoogtepunt hoger dan 4% zal liggen, wat naar onze verwachting zal zorgen voor een piek in december en ondersteuning voor het Pond.