BLI: Verscheidene factoren dompelen de wereldeconomie in onzekerheid

BLI: Verscheidene factoren dompelen de wereldeconomie in onzekerheid

Outlook
Wereld.jpg

Tijdens de zomermaanden zagen we de eerste tekenen van een matigende wereldwijde conjunctuur. In het recentste marktanalyserapport van Guy Wagner en zijn team wordt die tendens bevestigd door de groeicijfers van het derde kwartaal.

Zo steeg het Amerikaanse reële bbp met 2,0% (ten opzichte van het vorige kwartaal, geannualiseerd) tussen juli en september, tegenover een stijging met 6,7% tussen april en juni.

In de eurozone kunnen de meeste landen momenteel nog bogen op een sterk economisch herstel. Dat verklaart de sterkere groei met 2,2% (ten opzichte van het vorige kwartaal, niet geannualiseerd) van het bbp voor de hele zone tegenover het vorige kwartaal.

De groei van het Chinese bbp vertraagde met 4,9% ten opzichte van vorig jaar. Die afname is te wijten aan de krimpende activiteit in de vastgoedsector naar aanleiding van de financiële problemen van de Chinese bouwonderneming Evergrande, aan de nieuwe coronagolf en aan het nijpende elektriciteitstekort.

In Japan zagen we in de loop van september voor het eerst hoe de bevoorradingsproblemen in de autosector en de daling van de Chinese vraag een negatief effect hadden op de exportsector.

"De twijfels over de groeivooruitzichten van de wereldwijde conjunctuur in het vierde kwartaal vinden hun oorsprong vooral in de stijgende kosten van het levensonderhoud door de inflatiestijging, de aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketens en een mogelijke opflakkering van het aantal coronabesmettingen in de winterperiode", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Inflatie blijft hoog

De inflatiecijfers liggen nog steeds aan de hoge kant. In de Verenigde Staten bleef de deflator van de consumentenuitgaven, de favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve, stabiel op 3,6%. Dat is het hoogste peil sinds december 1991. In de eurozone gaat de inflatiedruk nog steeds in stijgende lijn. In oktober steeg de wereldwijde inflatie tot 4,1%, het hoogste peil in dertien jaar.

Twijfels over de toekomstige obligatieaankopen door de ECB

In oktober is de rente op staatsobligaties weer lichtjes gestegen, “wat erop wijst dat de beleggers twijfelen of de huidige inflatiedruk wel tijdelijk is”, stelt de Luxemburgse econoom. “In de eurozone is de rentekloof tussen de landen in de kern en die aan de rand lichtjes verbreed door de onzekerheid over de toekomstige obligatieaankopen door de Europese Centrale Bank, aangezien het noodaankoopprogramma in het kader van de pandemie vermoedelijk zal worden stopgezet in maart 2022.”

Discretionaire consumptiegoederen, technologie, energie en financiële sector best presterende sectoren

Na de terugval in september hebben de beurzen in oktober hun opwaartse trend hervat. De flauwte in september doet denken aan de consolidatie die vaak optreedt in de herfst, voordat de beurskoersen in stijgende lijn op het jaareinde afstevenen.

“We zullen zien in welke mate de huidige aanhoudende inflatiedruk nefast blijkt voor de koersen, die gewoonlijk opleven aan het einde van het jaar”, vertelt Guy Wagner. “Op sectorniveau werden de beste resultaten opgetekend bij de discretionaire consumptiegoederen, de technologie, de energie en de financiële sector. Minder cyclische sectoren zoals de communicatiediensten en de basisconsumptiegoederen boekten minder vooruitgang.”