Pictet: Er komen lastige tijden aan

Pictet: Er komen lastige tijden aan

Outlook
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

“Het zijn moeilijke tijden op de wereldwijde financiële markten. Het monetaire beleid wordt verkrapt terwijl problemen in de toevoerketens hun tol van de wereldeconomie beginnen te eisen,” zegt Luca Paolini, chief strategist van Pictet Asset Management.

Tegelijkertijd houdt de inflatiedruk langer aan dan eerder verwacht. Wij menen dat vooral de vastrentende markten zwaar zullen worden getroffen.

Met name high-yield obligaties lijken kwetsbaar en ook aandelen zijn niet immuun voor nerveuze markten. Aandelen kunnen het beter blijven doen dan obligaties omdat de economische groei nog altijd sterk genoeg is voor positieve verrassingen bij de bedrijfswinsten.

Onze indicatoren voor de wereldwijde economische cyclus zijn nu, na een jaar op positief terrein, neutraal. Wel wijzen deze erop dat de economische groei, met 5,9% dit jaar en 4,8% in 2022, nog altijd ruim boven de trend op lange termijn blijft liggen.

Dit komt overeen met een winstgroei van rond 15% volgend jaar, twee maal zoveel als de consensusprognoses. Positieve winstverrassingen zijn waarschijnlijker in Europa en Japan, waar het economisch herstel nog langer kan aanhouden.

De Chinese economische groei blijft afnemen. Het sentiment rond de cruciale vastgoedsector lijkt zich te stabiliseren, gedeeltelijk omdat de met schulden overlaten projectontwikkelaar Evergrande op het laatste
moment aan een faillissement lijkt te zijn ontkomen.

Wij gaan ervan uit dat China de economie verder zal stimuleren, maar in mindere mate dan wij oorspronkelijk verwachtten. De beleidsmakers geven de afbouw van schulden een hogere prioriteit dan de groei op korte termijn.

Aandelenkoersen over de hele wereld hebben een recordhoogte bereikt of bijna bereikt. Dit wijst op veerkracht, ook met een steeds langere lijst van zorgen waaronder verstoringen van toevoerketens, tekorten op de arbeidsmarkten, de strengere Chinese regelgeving en een aanhoudende inflatiedruk.

Onze eigen indicator voor de risicobereidheid noteert maar iets lager dan de begin 2021 bereikte recordhoogte. Ook het sterke herstel van de bedrijfswinsten ondersteunt het optimistische sentiment.

Het huidige macro-economische klimaat met een sterke groei en een dalende liquiditeitsverschaffing door de centrale banken is het gunstigst voor waardeaandelen. Dit ondersteunt onze overweging voor de financiële sector die, samen met energie, volgens EPFR in oktober meer dan USD 7 miljard aan kapitaal van beleggers aantrok.

We blijven overwogen voor de vastgoedsector, die aantrekkelijk is gewaardeerd en kan profiteren van de verdere heropening van de economie. Wij menen daarentegen dat kwaliteitsaandelen in deze situatie terrein zullen verliezen, waar zij in het afgelopen kwartaal profiteerden van coronagerelateerde onzekerheden en de lagere economische groei.

Voor Zwitserse aandelen zijn we nu neutraal, nadat we winst namen na de sterke recente prestaties. Voor Chinese aandelen blijven we voorzichtig en neutraal.

Onze overweging voor Europese en Britse aandelen is ongewijzigd. De Europese autoriteiten hebben ingegrepen om de prijsstijgingen binnen de perken te houden en wij verwachten dat de activiteit volgend jaar weer opveert, vooral in Duitsland, zodra de toevoerproblemen verminderen.

Onze grootste overweging binnen vastrentende waarden hebben we in Chinese overheidsobligaties. Deze bieden een aantrekkelijke initiële rente van 3,0%, bij een lager inflatierisico dan elders en de verwachting dat de Chinese centrale bank het beleid zal verruimen.

Wij verwachten voor de komende maanden een ruimer beleid, maar later en in mindere mate dan eerder aangenomen.