T. Rowe Price: Afbouw beleidssteun centrale banken verstoort Goudlokje-scenario

T. Rowe Price: Afbouw beleidssteun centrale banken verstoort Goudlokje-scenario

Fed
Outlook vooruitzicht (04)

De centrale banken en overheden staan op het punt een draai te maken naar een krapper beleid en hun stimulering terug te schroeven. Nikolaj Schmidt, Internationaal Econoom bij T. Rowe Price legt uit wat hiervan de gevolgen voor de financiële markten zullen zijn.

In het algemeen bevindt de wereldeconomie zich nog relatief vroeg in de ‘expansiefase’. In dit stadium is er sprake van een ‘Goudlokje’-combinatie van een ingehouden vraag en een onbenut gebruik van resources - de eerstgenoemde dient om de groei boven het potentieel te houden en de laatstgenoemde houdt de inflatiedruk op afstand.

Dit stelt de centrale banken in staat een accommoderend monetaire beleidskoers te blijven varen. Over het geheel genomen is de conjunctuurcyclus momenteel dus zeer gunstig voor de financiële markten.

Intrekken steun vergroot volatiliteit

De intrekking van de beleidssteun verandert echter het beeld. Hoewel de perifere centrale banken de steun in de afgelopen kwartalen hebben teruggeschroefd zonder veel gevolgen voor de financiële markten, zal de weg waarschijnlijk hobbeliger worden naarmate de Fed en andere grote centrale banken zich bij hen voegen.

Wanneer geld in de economie wordt gepompt via kwantitatieve versoepeling (QE), houden beleggers overtollige liquide middelen over die ze graag aanwenden wanneer de markten in de uitverkoop gaan en er koopkansen ontstaan - wat betekent dat de koersdalingen niet diep zijn en dat de volatiliteit laag blijft.

Wanneer QE echter wordt teruggeschroefd, vertraagt de groei van de liquiditeiten van beleggers, wat betekent dat er minder geld is om bij de volgende verkoopgolf te beleggen. Als gevolg daarvan worden de verkoopdalingen hardnekkiger en neemt de volatiliteit toe.

Kwantitatieve en budgettaire verkrapping

Het is belangrijk te onthouden dat QE in zekere zin onzichtbaar heeft plaatsgevonden. Toen het Amerikaanse ministerie van Financiën de uitgaven opvoerde, pompte het geld in de economie door zijn ongewoon grote kassaldo bij de Fed te verminderen. Op die manier heeft het ministerie de QE door de Fed aanzienlijk vergroot.

Helaas zal de Amerikaanse schatkist, net nu de Fed aankondigt dat zij haar opkoopprogramma zal afbouwen, met lage kassaldo's zitten. Hierdoor zal het ministerie van Financiën beginnen met ‘kwantitatieve verkrapping’ op hetzelfde moment dat de Fed haar QE afbouwt. Het resultaat? Een snel afnemende steun voor de markten.

De Verenigde Staten zijn ook de drijvende kracht achter de budgettaire verkrapping. Terwijl het begrotingsbeleid in de eurozone voorlopig relatief gunstig zal blijven, zullen de VS in 2022 het budgettaire beleid aanzienlijk verkrappen. Aangezien de VS de grootste economie ter wereld is, betekent dit dat het begrotingsbeleid in de komende 12 tot 18 maanden waarschijnlijk een aanzienlijke negatieve impact zal hebben op de werelwijde groei.

Hou rekening met meer volatiliteit

Naarmate de beleidssteun afneemt, moeten beleggers zich dus schrap zetten voor meer volatiliteit.

Maar omdat de conjunctuur ondersteunend blijft en er grote begrotingstekorten blijven bestaan, zullen eventuele koersschommelingen waarschijnlijk gunstige kansen bieden voor beleggers die proberen te profiteren van kortstondige koersdalingen.