CANDRIAM zet meer in op decarbonisering en sluit zich aan bij Net Zero Asset Managers Initiative

CANDRIAM zet meer in op decarbonisering en sluit zich aan bij Net Zero Asset Managers Initiative

Energy Transition
Klimaat (03) CO2

CANDRIAM wil zijn schouders zetten onder het initiatief om tegen 2050 een nuluitstoot te bereiken. In het kader van dit engagement wil CANDRIAM bereiken dat een aanzienlijk deel van zijn beleggingsportefeuilles tegen 2030 50 procent minder broeikasgassen uitstoot. Tegen 2050 of eerder wordt gemikt op een nuluitstoot.

Verbeterde strategie voor decarbonisering

Al meer dan vijftien jaar is klimaatmitigatie en -adaptatie stevig verankerd in de ESG-analyse van alle duurzame beleggingsstrategieën van CANDRIAM. CANDRIAM meet en rapporteert de koolstofvoetafdruk van zijn duurzame fondsen al meerdere jaren. Centraal daarbij staat de ambitie om de voetafdruk van deze strategieën elk jaar verder af te bouwen. Dankzij deze ambitie is de voetafdruk van de duurzame fondsen van CANDRIAM gemiddeld minstens 30% gedaald ten opzichte van de markt. Veel fondsen hebben het zelfs nog beter gedaan.

In het kader van de verbeterde klimaatstrategie van CANDRIAM, die begin 2022 zal worden bekendgemaakt, zal het bedrijf in detail uitleggen op welke manier het ervoor wil zorgen dat zijn fondsen en beleggingsstrategie minder koolstofintensief worden, aansluitend bij het Parijse Klimaatakkoord. Dit gaat verder dan de integratie van de scope 1 & 2 koolstofvoetafdruk en omvat ook een systematische integratie van klimaatdoelstellingen in ESG-research en beleggingsdoelstellingen, de uitbreiding van de meting van koolstofprestaties naar scope 3-emissies indien relevant, en de versterking van de toonaangevende engagement- en stempraktijken van CANDRIAM, zodat deze aansluiten bij de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord.   

Klimaatengagement en rentmeesterschap

Een versnelde afbouw van de uitstoot van de portefeuilles van CANDRIAM zal ook gerealiseerd worden op basis van de erkende klimaatengagement- en rentmeesterschapstrategie van CANDRIAM, die specifiek inzet op beleggingen met de hoogste klimaatrisico's. CANDRIAM is er immers van overtuigd dat systematische ondersteuning van klimaatactie geen optie is en dat de bedrijfsstrategie op het vlak van decarbonisering glashelder en haalbaar moet zijn.

Tijdens het seizoen van de algemene jaarvergaderingen dit jaar heeft CANDRIAM een gedetailleerd kader toegepast op elke "Say-on-Climate"-resolutie, waarbij wordt nagegaan in hoeverre de transitiestrategie van een bedrijf aansluit bij de doelstelling om tegen 2050 een nuluitstoot te bereiken. Dat heeft ervoor gezorgd dat 25% van de aandeelhoudersresoluties werd weggestemd als CANDRIAM van mening was dat de plannen van het bedrijf niet ambitieus genoeg waren. Dit sterke engagement zal nog worden uitgebreid, zowel qua aantal emittenten dat we willen bereiken als onze ambities, dankzij de verbeterde klimaatstrategie van CANDRIAM.

Net Zero Asset Managers Initiative 

CANDRIAM toont niet alleen veel ambitie op het gebied van decarbonisering, maar heeft ook het Net Zero Asset Managers Initiative (NZAMI) ondertekend. Dat sluit aan bij de doelstelling om tegen 2050 of eerder nul broeikasgassen meer uit te stoten, in overeenstemming met de globale inspanningen om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Hoewel CANDRIAM al voldoet aan een aantal engagementen van het initiatief, zal het bedrijf ervoor blijven ijveren dat alle andere engagementen van het initiatief nageleefd worden, en zal het samenwerken met zijn medeondertekenaars om ervoor te zorgen dat in de hele sector de beste praktijken worden toegepast om tegen 2050 of eerder een nuluitstoot te bereiken.