BMO GAM: 50% actieve EMEA-aandelenbeleggingen gemanaged volgens net-zero principes

BMO GAM: 50% actieve EMEA-aandelenbeleggingen gemanaged volgens net-zero principes

Energy Transition
Klimaat (02) CO2

BMO Global Asset Management maakt vandaag bekend dat twaalf procent[1] van zijn belegd vermogen wordt gemanaged volgens de net-zero principes. Dit is vijftig procent van de actieve aandelenbeleggingen in de EMEA-regio van BMO GAM.

De vermogensbeheerder wil dit percentage de komende tijd nog vergroten en heeft als doelstelling om een net-zero aanpak over het gehele beheerd vermogen te realiseren. Om dit te bereiken ontwikkelde BMO GAM een methodologie die is gebaseerd op de Net Zero Investment Framework van het Paris Aligned Investment Initiative.

De aankondiging volgt op de update van het Net Zero Asset Managers Initiative, waarbij de ondertekenaars hun netto-nul vermogen onder beheer en hun methodologieën bekendmaken.[2]

De klimaatstrateeg van BMO in de EMEA-regio is co-voorzitter van de IIGCC’s Implementation Working Group voor het Net Zero Investment Framework, die vermogensbeheerders en asset owners adviseert over hoe ze hun netto-nul-doelstellingen in hun portefeuilles kunnen realiseren. Dit wordt o.a. gedaan via de analyse van onderliggende beleggingen in alle beleggingsoplossingen.

BMO GAM (EMEA) fondsen die in lijn zijn met net-zero:

  • BMO Responsible Global Equity Fund (UK)
  • BMO Responsible Global Equity Fund (Lux)
  • BMO AM Responsible Global Equity ESG Fund (Canada)
  • BMO Sustainable Opportunities Global Equity Fund (UK)
  • BMO Sustainable Opportunities Global Equity Fund (Canada)
  • BMO SDG Engagement Global Equity Fund (Lux)
  • BMO SDG Engagement Global Equity Fund (Canada)
  • BMO Responsible Global Emerging Markets Equity Fund (Lux)
  • Responsible Emerging Markets Equity ESG Fund (Cayman)
  • Responsible Emerging Markets Equity Screened ESG (Cayman)
  • Responsible Emerging Markets Equity ESG Fund, LLC (Cayman)
  • BMO LGM Responsible Asian Equity Fund (Ireland) F&C Investment Trust PLC (UK)
  • BMO Responsible UK Income Fund (UK)

** () Domicile, not part of fund name

Vicki Bakhshi, klimaatstrateeg bij BMO GAM (EMEA): “BMO is een van de medeoprichters en een van de eerste ondertekenaars van het Net Zero Asset Managers Initiative en wil hiermee bijdragen aan het doel om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen in 2050 of eerder. Dat is in overeenstemming met de inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.”

“Vermogensbeheerders hebben een unieke en belangrijke rol in de transitie naar net-zero emissies wereldwijd. Reden waarom het ook van essentieel belang is dat wereldleiders tijdens de COP26 in Glasgow deze week krachtige maatregelen nemen om de wereld op het juiste pad naar een meer stabiel klimaat en een gezondere planeet te zetten.”

“Als onderdeel van de collectieve stem van beleggers roepen wij de regeringen op om visionair en ambitieus te zijn in de manier waarop zij de COP26-onderhandelingen benaderen. Geen woorden, maar daden zijn noodzakelijk nu we de stap van toezeggingen naar implementatie moeten zetten.”

BMO GAM (EMEA)’s beginselen en acties

Om de implementatie van een net-zero portfolio te bereiken, heeft BMO GAM drie ‘beginselen voor actie’ opgesteld. Dit moet ervoor zorgen dat deze net-zero aanpak in lijn is met het IIGCC’s PAII Framework.

  • Beginsel 1: Focus op het terugdringen van emissies

De combinatie van engagement en de samenwerking met andere beleggers wordt gebruikt om bedrijven te beïnvloeden en ervoor te zorgen dat zij actie ondernemen. Een lagere uitstoot van bedrijven zorgt er ook voor dat het CO2-gehalte van portefeuilles daalt. Engagement heeft geen open einde: Als bedrijven niet reageren en niet bewegen in de richting van een lagere uitstoot, zal BMO GAM de belegging opnieuw bekijken.

  • Beginsel 2: Samenwerken met klanten

Door samen te werken met klanten en informatie te verschaffen over wat een transitie naar een mindere uitstoot in portefeuilles betekent, is BMO GAM in staat om sommige beleggingen eerder richting het pad naar netto-nul te brengen.

  • Beginsel 3: Transparantie

De risico’s van ‘net zero-washing’ zijn reëel. Methodes om netto-nul te bereiken, staan nog in de kinderschonen en bedrijven geven nog maar beperkt openheid. Dit ondanks de vooruitgang die is geboekt sinds de publicatie van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures. In oktober 2021 kondigde de Britse regering de Roadmap to Sustainable Investing policy paper aan. Dat is een goede ontwikkeling, maar de urgentie is te groot om nog langer te wachten. BMO GAM praat met klanten over de beperkingen die worden veroorzaakt door tegenstrijdigheden tussen de verschillende methodes.

 

[1] As at 31 July 2021

[2] Net Zero Asset Managers Initiative: https://www.netzeroassetmanagers.org/net-zero-asset-managers-initiative-signatories-disclose-interim-targets-with-over-a-third-of-assets-managed-in-line-with-net-zero