Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q3 2021

Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q3 2021

Pensionfunds
Pensioen (01)
  • Beleidsdekkingsgraad gestegen naar 117,1% per eind september 2021
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 123,8% per eind september 2021
  • Rendement beleggingen derde kwartaal 2021: 0,6%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het derde kwartaal van 2021:

“Zowel de actuele dekkingsgraad als de beleidsdekkingsgraad zijn in het derde kwartaal verder gestegen. Hierdoor is het fonds per eind september uit herstel. De beleidsdekkingsgraad bevindt zich boven 110%, waardoor (gedeeltelijke) indexatie dichter bij komt. De peildatum hiervoor is 30 november aanstaande. Oorzaak van de stijging zijn de goede beleggingsrendementen op aandelen en vastgoed. Ook is de rente in het derde kwartaal licht gestegen, hetgeen een positief effect op de dekkingsgraad had.”

Ontwikkeling dekkingsgraad derde kwartaal1 De beleidsdekkingsgraad2 bedroeg per eind september 117,1% ten opzichte van 112,6% per eind juni. De actuele dekkingsgraad3 steeg van 122,7% per eind juni naar 123,8% per eind september. De stijging van de dekkingsgraad werd veroorzaakt door een positief rendement op de beleggingen van 0,6% inclusief rente-afdekking, met een positief effect van 0,8%-punt op de dekkingsgraad.

2610 PostNL (1)

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad derde kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente steeg licht. De verplichtingen daalden daardoor licht in waarde. De impact op de dekkingsgraad was +0,4%.

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds er naar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad (gedeeltelijk) te mitigeren. De licht stijgende rente en een marginaal rendement op de matchingportefeuille leidde per saldo tot een impact van 0,0% op de actuele dekkingsgraad.

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

Aandelen kenden wederom een goed kwartaal, en ook vastgoed droeg positief bij. De rendementsportefeuille droeg als geheel 0,8% bij aan de dekkingsgraad.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen, telden op tot een bijdrage van -0,1%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

Ook dit kwartaal stegen aandelen in ontwikkelde landen verder, met rendementen tussen de 2% en 3% over de hele breedte. Onrust in China leidde tot een negatief resultaat op aandelen in opkomende landen. Onroerend goed zorgde voor een positief resultaat, landbouwgrond leverde een klein beetje in. Vastrentende waarden kenden ondanks een stijging van de rente een goed kwartaal over de hele breedte. High yield bedrijfsobligaties deden het daarbij het best, met een rendement van zo’n 2%. Dit komt door het feit dat deze obligaties gevoeliger zijn voor het sentiment over aandelen dan voor de rente.

Ondanks de wat afkoelende groei nemen de zorgen over inflatie toe. In de VS kroop de PCE-inflatie – het cijfer waar de centrale bank (Fed) op stuurt – in augustus verder omhoog naar 4,3%. Geschoond voor volatiele voedsel- en energieprijzen noteert de kerninflatie al drie maanden op rij 3,6%.

In de eurozone steeg de prijsinflatie in september naar 3,4% en de kerninflatie naar 1,9% (de afgeleide CPI in Nederland, de prijsinflatie zonder effecten zoals belastingmaatregelen, liep in september op tot 2,6%). De kerninflatie komt nu dicht bij de ECB-doelstelling van 2%, maar in de eurozone is nog wel sprake van basiseffecten die tijdelijk zijn. Toch laten renteniveaus zowel in de VS als in de eurozone recentelijk een opwaartse beweging zien.

Onderstaande tabel4 geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het derde kwartaal van 2021 en YTD (jan-sep 2021), alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

2610 PostNL (2)

 

1 De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.
2 De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.
3 De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.
4 Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.