PFZW: Kwartaalbericht Q3 2021

PFZW: Kwartaalbericht Q3 2021

Pension
Pensioen.jpg

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal gestegen van 100,9% naar 102,0%. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 93,2% naar 96,5%. De stijging van de dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door de beleggingsopbrengsten. Met de beleggingen behaalde PFZW een kwartaalrendement van 1,3%. Het totaal belegd vermogen eind derde kwartaal 2021 is € 265,1 miljard.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW:

“Aan het einde van het derde kwartaal 2021 was onze actuele dekkingsgraad 102%. Daarmee is de dekkingsgraad al een aantal maanden boven de 100%. Dit is voornamelijk te danken aan het rendement op onze beleggingen in de afgelopen twee kwartalen. Daarmee is de kans op een pensioenverlaging in 2022 gelukkig klein. Tegelijkertijd is een pensioenverhoging helaas nog niet in zicht.

Vooruitkijkend zien we klimaatverandering en de vraag welke rol pensioenfondsen kunnen spelen in de energietransitie als een belangrijk thema. PFZW heeft de CO2-intensiteit van de aandelenportefeuille de afgelopen vijf jaar met 53% teruggebracht. Onze doelstelling is tot 2025 nog eens 30% CO2-reductie in de aandelenbeleggingen te realiseren. Daarnaast breiden we onze impact-beleggingen de komende jaren uit naar circa 50 miljard euro. Duurzame energie is daar een belangrijk onderdeel van. Zo werken we toe naar een klimaat-neutrale beleggingsportefeuille in 2050 en leveren we een bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van het Parijs akkoord.”

 2110 PFZW (1)

Ontwikkeling dekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is in het afgelopen kwartaal gestegen van 93,2% naar 96,5%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad is in het derde kwartaal gestegen van 100,9% naar 102,0%. De stijging komt vooral door de beleggingsopbrengsten.

De onderstaande tabel toont het verloop van de dekkingsgraad in het derde kwartaal. De beleggingen exclusief renteafdekking hadden samen een positief effect van 1,3 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. De verandering van de rente had een negatief effect op de waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking. Dit leidde tot een daling van de actuele dekkingsgraad met 0,1 procentpunt. De renteverandering zorgde ook voor een daling van de waarde van de verplichtingen. Dit leidde tot een stijging van de actuele dekkingsgraad met 0,1 procentpunt. De ontvangen pensioenpremie is lager dan de nieuwe pensioenaanspraken van de deelnemers. Dit had een negatief effect van 0,3 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. Per saldo resulteerden de genoemde invloeden in een stijging van de actuele dekkingsgraad met 1,1 procentpunt.

 2110 PFZW (2)

Kans op verlaging van pensioenen

De beleidsdekkingsgraad was eind derde kwartaal onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met eind 2021 onder deze grens blijft, kunnen pensioenverlagingen nodig zijn. Eind 2020 besloot het bestuur van PFZW gebruik te maken van de tijdelijke maatregel van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze maatregel maakte het mogelijk de pensioenen bij een actuele dekkingsgraad van minimaal 90% niet te verlagen. Eind 2021 kan gebruik gemaakt worden van dezelfde maatregel om pensioenverlagingen te voorkomen.

2110 PFZW (3)

1 De rendementen per beleggingscategorie zijn berekend op basis van een volledige afdekking van de valutarisico’s van de zeven grootste ontwikkelde markten. Bij de valuta overlay wordt het verschil tussen een volledige afdekking en de werkelijke afdekking van valutarisico’s gerapporteerd.
2 Betreft contributie kas en overlays aan totaalrendement.

 

Rendement

Het rendement in het derde kwartaal was 1,3%. Het kwartaal begon goed voor aandelen, maar al snel sloeg het sentiment op de financiële markten om. De omslag in het sentiment werd onder andere gedreven door lokale heroplevingen van het coronavirus, een nieuwe reguleringsgolf in China en betalingsproblemen bij de grootste Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Daarnaast hadden stijgende energieprijzen een negatieve invloed op de koopkracht en het consumentenvertrouwen, en versterkten zij de zorgen over langdurig hoge inflatie. Lange swaprentes daalden aanvankelijk, maar kwamen uiteindelijk rond dezelfde stand uit als eind vorig kwartaal.

Binnen de private markten droegen de beleggingscategorieën private equity (11,8%), privaat vastgoed (4,4%) en infrastructuur (2,0%) het meest positief bij aan het totale kwartaalrendement. De categorie insurance behaalde een negatief rendement (-1,7%). Dit werd voornamelijk veroorzaakt door orkaan Ida in de Verenigde Staten en overstromingen in Europa.