Schroders: Verduurzaming voedsel- en watervoorziening levert interessante beleggingskansen op

Schroders: Verduurzaming voedsel- en watervoorziening levert interessante beleggingskansen op

ESG-investing
Azië (01) markt
De voedsel- en watervoorziening zal veel efficiënter en duurzamer moeten omgaan met zijn bronnen. Deze sector staat voor grote uitdagingen, waar dus ook voor beleggers aantrekkelijke kansen gloren, schrijft Mark Lacey, head of commodities bij Schroders.
De mondiale voedsel- en watervoorziening komt de komende tijd onder enorme druk te staan. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen:
  • De groei van de wereldbevolking. Die groeit van 7 miljard nu, naar 8 miljard in 2030 en bijna 10 miljard in 2050. Dat vereist een enorme toename van de voedselproductie om zoveel extra monden te vullen.
  • De voedsel- en waterhuishouding is nu totaal niet duurzaam vanuit het oogpunt van CO2-uitstoot, waterintensiteit, biodiversiteit, afval en gezondheid. De effecten van klimaatverandering en onvoorspelbare weerpatronen leiden tot extra druk op beschikbare landbouwgrond en watervoorziening.

1810 Schroders (1)

De voedsel- en waterproductie is goed voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot wereldwijd en verbruikt 65% van het schone water. De sector draagt dus bij aan de klimaatstress, waar het tegelijkertijd ook ernstig door ontwricht wordt. Lacey wijst nog op een ander probleem. Zo’n 2 miljard volwassenen kampen met overgewicht, terwijl er 650 miljoen mensen ondervoed zijn. De sector staat voor drie uitdagingen, die met elkaar verbonden zijn en kansen opleveren voor beleggers:
  • hogere landbouwopbrengsten en grotere efficiëntie;
  • een verandering in dieet en eetpatroon;
  • een grote vermindering van productieverliezen en CO2-uitstoot.
Agrarische kansen
Om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden kan niet simpelweg meer landbouwgrond gereserveerd worden. De efficiëntie en opbrengst per hectare moeten omhoog. De agrarische output moet met 70% toenemen om alle monden te kunnen blijven voeden. Die hogere opbrengst moet tegelijkertijd gepaard gaan met reductie van het waterverbruik. Technologie kan helpen om die uitdagingen op te lossen.
 
Kansen in gezonde voeding
Wat we eten speelt ook een rol. Consumenten moeten nieuwe eetgewoonten en diëten aannemen. Gezondheid en duurzaamheid hebben al impact, zo blijkt uit de enorme groei van alternatieve lactoseproducten. Dat biedt perspectief voor alternatieven voor vlees. Veel vlees eten is niet alleen slecht voor de gezondheid, het zet ook enorme druk op de agrarische bronnen. Mondiaal wordt de dubbele hoeveelheid vlees geconsumeerd en minder dan de helft aan fruit en groente dan gezond is voor de mens.
 
1810 Schroders (2)
 
Kansen in productieverlies en CO2-reductie
De landbouwsector is goed voor zo’n 26% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Daarnaast is het productieverliespercentage hoog. 44% van alle aanplant gaat verloren voor de oogst. Hier ziet Lacey ook een sleutelrol voor technologie, maar daarvoor is steun van de overheden vereist. Landbouwsubsidies gaan nu grotendeels op aan prijsverstoring, of beschadigen natuur en gezondheid. Overheden moeten duurzame criteria verbinden aan de landbouwsubsidies, meent Schroders. Daarnaast kan technologie een rol spelen in het verhogen van de opbrengst en verlagen van het verlies. De broeikasgasemissies van de voedselproductie is hoog en het koolstofarm maken van het voedsel- en watersysteem vereist alternatieve technologieën voor landbouw, machines, transport en verpakking.
 
Dit smaakt naar meer voor beleggers
Schroders ziet tal van kansen voor beleggers in deze drie structurele veranderingen, hogere efficiëntie, verandering van eetpatronen en reductie van productieverlies en CO2-uitstoot. Het vraagt veel investeringen om de hele voedselketen duurzaam te maken. Lacey schat dat tot 2050 er 30 biljard dollar nodig zal zijn in de hele voedsel- en waterketen. Er komt steeds meer technologie beschikbaar, consumenten worden bewuster en overheden focussen meer op duurzaamheid. 
 
Nieuwe kansen voor ‘oude’ economie
Samengevat duiden deze factoren op een voedsel- en watersysteem dat aan de vooravond staat van ingrijpende veranderingen. Lacey ziet potentieel aantrekkelijke rendementen door te investeren in de bedrijven die de producten en technologieën maken om deze verandering mogelijk te maken.
 
Veel van deze bedrijven produceren goede cashflows, maar zijn laag gewaardeerd omdat beleggers hen scharen onder de ‘oude economie’. Lacey denkt dat dit gaat veranderen, aangezien de noodzaak om voedsel en water duurzaam te maken kansen creëert voor nieuwe groeibedrijven die veel beleggers misschien hebben afgeschreven als oude economie.