T. Rowe Price: Rally waardeaandelen zet door in kwaliteitsaandelen

T. Rowe Price: Rally waardeaandelen zet door in kwaliteitsaandelen

Equity
Asset allocatie (02)
  • Ondanks de sterke prestaties van Amerikaanse waardeaandelen eind 2020 en begin 2021, is de rally nog niet voorbij.
  • Naarmate het economische herstel in de VS doorzet, voorziet T. Rowe Price een rotatie van waardeaandelen die vroeg in de cyclus sterk presteerden naar waardeaandelen van hogere kwaliteit.
De sterke verschuiving naar waardeaandelen ten koste van groeiaandelen heeft zijn stempel op de markten gedrukt eind 2020 en begin 2021. Recenelijk is de sterke voorkeur voor waardeaandelen afgezwakt, waardoor de suggestie wordt gewekt dat de ‘grote rotatie van waardeaandelen’ alweer voorbij is. Eric Papesh, product specialist, US Large Cap Value Equity Strategy, bij T. Rowe Price denkt dat deze visie voorbarig is.
 
“Historisch presteren waardeaandelen het best in de vroege stadia van economisch herstel en in periodes van hogere inflatie"
Eric Papesh, product specialist, US Large Cap Value Equity Strategy
 
De waardeaandelenrally is nog niet voorbij
Zeker, economisch gevoelige aandelen hebben een sterke run gehad in het begin van het jaar. Aangezien ze van historisch lage niveaus waren vertrokken, is een terugval in deze waardeaandelen niet helemaal verrassend. Het fundamentele beleggingsklimaat is echter niet wezenlijk veranderd. De aanhoudende opleving van de Amerikaanse economie is reden voor optimisme. De Amerikaanse consumenten staan er goed voor met een grote zak spaargeld die kan worden aangewend voor uitgaven; de bedrijfsvoorraden zijn beperkt, wat waarschijnlijk zal leiden tot een opleving van de kapitaaluitgaven; de regering is van plan een belangrijk stimuleringsplan uit te voeren; en de centrale bank lijkt het monetaire beleid nog enige tijd accommoderend te kunnen houden.
 
Sectorresultaten
De prestaties van waarde- en groeigerichte sectoren in de verschillende fasen van de economische cyclus zullen het komende jaar en daarna bepalend zijn. Globaal genomen is het belangrijkste verschil tussen de twee beleggingssectoren de grote allocatie naar de technologiesector door groeibeleggers tegenover een even grote allocatie naar financiële waarden door waardebeleggers. Wanneer technologieaandelen outperformen, zullen groeibeleggers het hoogstwaarschijnlijk beter doen dan waardebeleggers, terwijl het omgekeerde meestal geldt als financiële bedrijven outperformen. Historisch gezien hebben waardeaandelen de neiging om het best te presteren in de vroegere fasen van economisch herstel en tijdens periodes van hogere inflatie en/of stijgende obligatierendementen.
 
Verschuiving beleggerssentiment
Meer recent lijkt het sentiment ten aanzien van waardeaandelen echter opnieuw te zijn verschoven, waarbij sommige van de beter presterende waardeaandelen veel van hun winsten van eerder dit jaar hebben moeten prijsgeven. Een heropleving van het aantal gevallen van het coronavirus in de afgelopen maanden, met inbegrip van het opduiken van de deltavariant, heeft de bezorgdheid over het ontluikende Amerikaanse economische herstel aangewakkerd en het vertrouwen ondermijnd in de waardeaandelen die het meest direct werden getroffen. Dit heeft ertoe geleid dat veel van de beleggingsstromen in waardeaandelen uit goedkopere, economisch gevoelige waardesectoren van het begin van het jaar in de afgelopen maanden zijn teruggedraaid ten gunste van waardeaandelen van hogere kwaliteit. Papesh verwacht dat de kwaliteit van de bedrijven in de toekomst een grotere invloed zal hebben op het rendement van Amerikaanse waardeaandelen. 
 
Blijf belegd in waardeaandelen
Papesh stelt dat beleggers moeten overwegen hun Amerikaanse waardeaandelen voorlopig vast te houden. Een pleidooi voor waardeaandelen was de afgelopen 10 jaar moeilijker te maken, aangezien groeiaandelen het aanzienlijk beter hebben gedaan dan waardeaandelen. Het is echter de potentiële duurzaamheid van waarde die aan de basis ligt van de beleggingsbenadering van Papesh. Door te beleggen in kwaliteitsbedrijven in tijden van ongerustheid of controverse, wil hij over een langere periode de vruchten plukken, naarmate de fundamentals van de bedrijven verbeteren en de winst- en cashflowgroei zich uiteindelijk vertaalt in hogere waarderingen.