Amundi: Chinese beleggingen aantrekkelijk nu het land uit schaduw VS stapt

Amundi: Chinese beleggingen aantrekkelijk nu het land uit schaduw VS stapt

China
Handelsconflict VS-China.jpg

Beleggen in China wordt weer interessant nu het land definitief uit de schaduw stapt van de VS in de strijd om wereldwijde economische en financiële dominantie. In de nasleep van de coronacrisis heeft China onderstreept dat het een economische supermacht is, terwijl de Verenigde Staten terrein hebben verloren, stelt Pascal Blanqué, Group Chief Investment Officer bij Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi.

Blanqué stelt dat onder andere dat conservatief monetair en begrotingsbeleid, een sterke renminbi en het feit dat Chinese beleggingscategorieën onafhankelijker worden van de VS redenen zijn dat China nu langszij komt met de VS.

Op het beleidsfront heeft China tijdens de coronacrisis de verleiding weerstaan om onorthodoxe monetaire en begrotingsexperimenten aan te gaan, in tegenstelling tot veel ontwikkelde economieën. Omgekeerd hebben de Verenigde Staten het voortouw genomen op het gebied van fiscale dominantie en ‘monetaire zelfgenoegzaamheid’. Een taperbesluit van de Fed, die mogelijk al in november volgt, zou China in deze wedloop nog meer kunnen bevoordelen, betoogt Blanqué.

Store of value

Een taperbesluit zou volgens Amundi ook een goede gelegenheid zijn voor China om de internationalisatie van de renminbi te versnellen. Met name voor landen die participeren in het Belt & Road Initiative speelt de renminbi de rol van referentiemunt, vergelijkbaar met de Duitse mark 40 jaar geleden. Blanqué: “Een Aziatisch valutablok zou enige isolatie kunnen bieden tegen de VS-gerelateerde tegenwind en de dollar in de handelsbalans.

De ontkoppeling van China met de VS heeft volgens Blanqué belangrijke beleggingsimplicaties. Chinese beleggingen, met name cash en staatsobligaties, zijn waarschijnlijk de belangrijkste toevluchtsoorden voor beleggers op zoek naar positieve reële rendementen. Meer autonomie van de Chinese cyclus zou volgens Amundi daarnaast grotere diversificatievoordelen opleveren en een hogere blootstelling naar gebieden met een hogere toekomstige groei.

Tenslotte zou de dollar in waarde kunnen dalen als wereldwijde beleggers de renminbi als store of value beschouwen. “Dit is de prijs die de VS zouden kunnen betalen voor de obligatieopkopen door de Fed en andere begrotingsuitgaven.”