eToro: Groeiaandelen blijven dominant in portefeuilles Nederlandse particuliere beleggers

eToro: Groeiaandelen blijven dominant in portefeuilles Nederlandse particuliere beleggers

Growth stocks
groei (1).jpg

Groeiaandelen blijven zeer populair bij Nederlandse beleggers, ondanks dat aandelen uit groeisectoren gevoeliger zijn voor rentestijgingen. Negen van de tien aandelen die eind september het meest werden aangehouden door Nederlandse gebruikers van investeringsplatform eToro waren groeiaandelen, alleen videogameretailer GameStop valt niet in deze categorie.

eToro’s Global Markets Strategist, Ben Laidler, zegt: “We hebben de waarderingen van de grote techaandelen in de afgelopen maanden zien terugvallen, vooral nadat de Federal Reserve aangaf bereid te zijn om de rente volgend jaar éénmaal te verhogen en in 2023 zelfs driemaal. Wanneer de rentes laag zijn, zijn beleggers doorgaans bereid om hoge premies te betalen voor groeiaandelen in ruil voor grote potentiële winsten in de toekomst. In een klimaat van stijgende rentes kan die risico-rendementverhouding voor sommigen echter minder aantrekkelijk worden.

Het feit dat groeiaandelen, en in het bijzonder grote techaandelen, in toenemende mate portefeuilles domineren, suggereert twee dingen: ten eerste dat beleggers ervan uitgaan dat rentestijgingen gestaag zullen verlopen; en ten tweede dat ze geloven dat er nog ruimte is voor winst.

Tenzij de Fed de markt verrast en besluit de rentes sneller te verhogen dan verwacht, verwachten wij dat tech- en andere groeiaandelen de basis blijven van de meeste portefeuilles.”

Air France-KLM is van plaats tien naar plaats dertien gezakt, maar dit betekent niet dat de top tien een volledig Amerikaans-Chinese aangelegenheid is. De aanhoudend sterke performance van ASML in de afgelopen maanden trekt de aandacht. Het wereldwijde tekort aan chips heeft ASML een ijzersterke onderhandelingspositie bezorgd, die zich ook vertaalt in hogere marges en meer afzetmogelijkheden. De Brabantse chipgigant gaf vorige maand een outlook af over de ontwikkeling van de brutomarge tot 2025, die naar verwachting tussen de 54% en 56% zal liggen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, kwam aan het einde van het derde kwartaal opnieuw de top tien binnen na publicatie van uitmuntende tweedekwartaalcijfers. “De vier grote techaandelen Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet, rapporteerden gemiddeld een omzetstijging van 27% in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, de winst steeg in diezelfde periode met een verbluffende 81%. Dit  toont hoe sterk het momentum van deze bedrijven is. De groei van Alphabet in het tweede kwartaal was ook indrukwekkend en laat zien dat de particuliere beleggers het in dit geval bij het juiste eind hadden en daar nu de vruchten van plukken,” aldus Laidler.