Pimco: Beleggers moeten rekening houden met moeilijkheden in Chinese vastgoedsector

Pimco: Beleggers moeten rekening houden met moeilijkheden in Chinese vastgoedsector

Real Estate China

Een strak Chinees beleid dat de schuldengroei bij vastgoedontwikkelaars moet beteugelen, de problemen bij Evergrande en een trager economisch herstel zorgen de komende zes maanden voor moeilijkheden in de Chinese vastgoedsector, stellen portfoliomanager Stephen Chang, Annisa Lee, Head of Asia-Pacific Credit Research en strateeg Jingjing Huang van obligatiebelegger Pimco. Deze moeilijkheden leiden echter niet tot systeemrisico’s.

Vanwege de onrust bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande heeft Pimco de Chinese vastgoed- en bancaire sector opnieuw onderzocht. Dit leidde tot wijziging van de vooruitzichten voor het Chinese vastgoed. Pimco houdt rekening met een mogelijke verslechtering van de situatie bij Chinese vastgoedbedrijven, hetgeen de winsten van banken eveneens zou kunnen drukken.

Een mogelijke verslechtering levert echter geen systeemrisico’s op, aangezien slechts 6-7% van de directe kredietverlening van Chinese banken betrekking heeft op projectontwikkelaars. Banken hebben bovendien aanzienlijke reserves opgebouwd om verliezen op leningen op te vangen. Een wijdverspreide ineenstorting van de sector of een materiële correctie van de vastgoedprijzen behoort daardoor niet tot Pimco’s basisscenario.

De Pimco-specialisten zien dat in China de lat hoog ligt als het gaat om het versoepelingsbeleid voor de vastgoedsector, waar de overheid de prijzen stabiel wil houden en speculatie wil voorkomen. Er is echter voldoende ruimte om te stimuleren via investeringen in infrastructuur en bankbeleid, die allemaal kunnen helpen om besmetting tegen te gaan, concludeert Pimco.