Pimco: Beleggers zullen profiteren van China’s welvaartsverdeling

Pimco: Beleggers zullen profiteren van China’s welvaartsverdeling

China
China 4.jpg

China’s ambitie om de welvaart beter te verdelen zal op de korte termijn leiden tot marktvolatiliteit en lagere groei. Echter, een goed gereguleerde marktomgeving resulteert uiteindelijk in minder speculatieve activiteiten en mazen in het beleid, evenals een meer inclusief en duurzaam groeimodel waarvan onder anderen beleggers kunnen profiteren.

Dat schrijven China-econoom Carol Liao en Stephen Chang, portfoliomanager Azië, beiden verbonden aan ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. Zij constateren dat, nu het Chinese groeiherstel goed op schema ligt, structurele hervormingen en ‘risicopreventie’ weer prioriteit hebben gekregen. Dit vormt de drijvende kracht achter de recente regelgevende storm in China die een breed scala aan sectoren heeft getroffen, van technologie tot cosmetische chirurgie tot privéonderwijs.

Liao en Chang denken dat zorgen over een verslechterende private sector en minder economische efficiëntie overdreven kunnen zijn. Zij stellen dat China’s beleidswijzigingen niet veel uit de pas lopen met wereldwijde trends rondom maatschappelijke welvaart. De Chinese overheid heeft bovendien verduidelijkt dat het bij die welvaart niet gaat om een gelijke verdeling van rijkdom, maar om welvaart die door iedereen wordt gedeeld, zowel materieel als cultureel. Groei is nog steeds van belang, met de ambitie om het bbp tegen 2035 te verdubbelen.

Op de korte termijn kunnen de maatregelen van de regering de groei drukken, maar passende monetaire en begrotingssteun, evenals een veerkrachtige externe vraag, zouden de groei voor 2021 op ongeveer 8% kunnen houden.

‘Hoewel de drang naar gemeenschappelijke welvaart de onzekerheid in sommige sectoren heeft vergroot, denken wij dat er kansen zullen ontstaan in andere sectoren, zoals groene energie en technologie, zoals halfgeleiders, lucht- en ruimtevaart en biotechnologie’, schrijven de Pimco-experts. ‘Op de lange termijn zal een goed gereguleerd ondernemingsklimaat, dat kwetsbaarheden in het systeem vermindert en een duurzaam groeipad garandeert, waarschijnlijk alle beleggers ten goede komen.’