Openbank: Financiële kennis en risicobereidheid beleggers drastisch toegenomen

Openbank: Financiële kennis en risicobereidheid beleggers drastisch toegenomen

Financial markets
Beursvloer (01)

Europese beleggers hebben de afgelopen twee jaar hun risicobereidheid aanzienlijk vergroot, en tonen tegelijkertijd meer beleggingskennis te hebben. Dat zijn grote veranderingen in zeer korte tijd, stelt Gonzalo Pradas, Chief Investment Officer bij de digitale bank Openbank. "We zien een sterke groei in het aantal jongeren en vrouwen dat begint met beleggen."

Online bank Openbank is aanwezig in landen als Spanje, Duitsland en Nederland. Transactiegegevens en klantgedrag wijzen op twee sterke trends: een verschuiving naar meer financiële geletterdheid en een veel hogere risicobereidheid onder beleggers.  
 
"We zien een drastische verschuiving, een rotatie naar meer risico op ons brokerage platform", stelt Pradas. "Mensen nemen nu meer risico dan vóór Covid-19. In slechts twee jaar tijd hebben we in ons beleggingsfondsenboek gezien dat mensen veel meer in aandelen beleggen. 60% van onze klanten is belegd in aandelen, twee jaar geleden was dat nog 41%. Ik heb in zo'n korte tijd nog nooit zo'n verandering gezien."
 
Beleggers stappen over van obligaties naar aandelen, een segment dat hoge rendementen laat zien. Volgens Pradas is dit begrijpelijk omdat de rendementsverwachtingen voor obligaties vrij negatief zijn en beleggers eveneens de boot niet willen missen. Hij waarschuwt echter dat oudere beleggers er rekening mee moeten houden dat aandelen een veel groter nadeel kunnen hebben dan obligaties. "Dit kan een probleem zijn als je beleggingshorizon kort is en het geld in de nabije toekomst nodig is."    
 
Beleggingskennis neemt toe  
Daarnaast ziet Openbank veel signalen dat de financiële geletterdheid en beleggingskennis toeneemt. Pradas: "Een voorbeeld van het laatste is dat we na alle reuring rond groeiaandelen een overstap naar waardeaandelen zien, ook in Nederland. Dat is geen defensieve zet, maar een tactische beslissing; een teken dat beleggers zeer alert zijn en actie ondernemen op basis van hun overtuigingen."    
  
Van oudsher zijn beleggers meer buy-and-hold en beleggen ze vaker in beleggingsfondsen. De verschuiving naar individuele aandelen is een bewijs van een groeiend beleggingsbewustzijn en -kennis, stelt Pradas. "Als bank zijn we tot de conclusie gekomen dat we niet langer meer en meer middelen hoeven in te zetten voor financiële educatie, zoals we tot nu toe hebben gedaan. Natuurlijk blijft dit wel een belangrijke activiteit." 
  
Onder de Europese klanten van Openbank is de verandering in Spanje het meest opmerkelijk. "Maar we zien dezelfde beweging in Duitsland: beleggers kopen vaker aandelen in execution-only en tonen een grotere risicobereidheid. In Nederland zien we dezelfde ontwikkeling."   
 
Meer beleggende jongeren en vrouwen  
In de afgelopen twee jaar zag Openbank ook een groei in de aantallen jongeren en vrouwen die de aandelenmarkten betreden. Pradas: "De grootste leeftijdsgroep van beleggers in de sector was voorheen 60 tot 80 jaar. Twintig jaar geleden dachten mensen op hun 25ste nog niet eens aan beleggen, nu zien we de grootste groei in de groep tussen 25 en 35 jaar, in execution-only maar ook in vermogensbeheer. Op dit moment is de leeftijdsgroep 20-40 jaar spectaculair gegroeid en inmiddels even groot als de traditioneel dominante leeftijdsgroep 40-60 jaar." 
    
Pradas ziet de groeiende financiële geletterdheid als een "fantastische verbetering” die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Dit komt tot uiting in de trend dat steeds meer mensen overwegen om te gaan beleggen. "De negatieve reële rente op spaargeld speelt ook hier een belangrijke rol in de verschuiving naar beleggen. Dat is een positieve trend, want het is van groot belang dat mensen hun spaargeld optimaliseren."    
 
Veel jongeren hebben tegenwoordig de wens om een kapitaal op te bouwen met beleggen. Ze zien hun beleggingen als een middel om inkomen te verwerven, concludeert Pradas. "Door sommige aandelen te verkopen, of door het dividend dat ze ontvangen niet te herinvesteren. Ook zien we dat beleggers steeds vaker positieve rendementen consolideren."
 
Jongeren zijn ook geneigd om in cryptocurrencies te beleggen. Zolang ze weten waar ze mee bezig zijn, ziet Pradas daar geen probleem in. "Je moet hier wel kennis voor hebben. Echter, alles in cryptocurrencies stoppen, in goud, in tech-aandelen of in slechts één andere beleggingscategorie, is niet zo slim. Diversificatie is een geweldig hulpmiddel voor beleggers. Je wilt niet al je geld verliezen door op één paard te wedden."  
 
Pradas adviseert jonge beleggers: "Houd je beleggingsdoelen en risicoprofiel in de gaten. Maak beleggen een onderdeel van het dagelijks leven, beleg elke maand een bedrag dat je kunt missen en maak gebruik van de grote kracht van het rente-op-rente effect dat ervoor zorgt dat kapitaal steeds sneller kan groeien. Als je niet veel beleggingskennis hebt, beleg dan in beheerde portefeuilles met een bepaald risico/rendementsprofiel dat bij je past. De kosten van deze portefeuilles zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald."  
 
Nederland: meer gematigde risicoportefeuilles 
De trend dat beleggers meer risico nemen, is ook in Nederland zichtbaar, stelt Pradas. Andere landen lijken de Nederlanders echter te hebben ingehaald in risicobereidheid, of maken in ieder geval een barst in het imago van Nederlandse beleggers als risicozoekers. "Opvallend in Nederland is dat we een vrij hoge concentratie zien in gematigde risicoprofielen: meer dan 65 procent van de klanten. In andere landen, de traditioneel conservatieve Duitsers incluis, is dit meer gelijkmatig verdeeld." 
 
Een ander punt waarop Nederland verschilt, is dat het genderverschil in risicobereidheid - vrouwen zijn relatief defensieve beleggers - groter is dan in andere markten.