LGIM: Obligatie- en indexbeleggers lopen risico door concentratie schuldenrisico in Europese vastgoedsector

LGIM: Obligatie- en indexbeleggers lopen risico door concentratie schuldenrisico in Europese vastgoedsector

Real Estate
Vastgoed (08) pensioen

De scherpe groei van vastgoedschuld in verhouding tot de totale Europese markt voor bedrijfsobligaties zou een waarschuwing moeten zijn voor beleggers in vastrentende markten en indexen, schrijft Marc Rovers, Head of Euro Credit bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) in zijn laatste blog getiteld ‘Real Estate corporate bonds: follow the flow’.

Rovers ziet dat in de afgelopen 10 jaar de omvang van de vastgoedsector op de Europese obligatiemarkt is vertienvoudigd, van minder dan €15 miljard tot ruim €160 miljard. “Een deel hiervan is toe te schrijven aan de groei van de bredere Europese markt voor bedrijfsobligaties, die in die periode meer dan verdubbeld is.

De groei werd ondersteund door de start van het Corporate Sector Purchasing Programme (CSPP) in 2016 van de Europese Centrale Bank (ECB). “De sterke stijging vertoont overeenkomsten met andere sectoren die de afgelopen 20 jaar een vergelijkbare sterke groei hebben doorgemaakt, met name telecommunicatiebedrijven in de vroege jaren 2000 en banken in de jaren vóór de financiële crisis”, vergelijkt Marc Rovers.

Met de aankopen van bedrijfsobligaties heeft de ECB een verdere stimulans gegeven aan een sector die al een grote impuls krijgt van de ultralage renteomgeving, schrijft Rovers. “De ECB bezit momenteel meer dan 25 securities van grote bedrijven zoals Vonovia en Unibail-Rodamco. Als we het aantal aandelen tellen dat op de website van de ECB is gepubliceerd, suggereert dit dat ongeveer 9% van alle aankopen van bedrijfsobligaties bestaat uit obligaties die aan onroerend goed zijn gekoppeld.”

Met een totaal van €330 miljard aan bedrijfsobligaties zou dit ongeveer €30 miljard aan ECB-blootstelling impliceren, wat meer is dan 20% van de in aanmerking komende REIT-obligaties in de index, berekent de LGIM-expert.

Rovers benadrukt dat de geschiedenis zich niet hoeft te herhalen. “Maar als de groei van vastgoedobligaties in zowel absolute als relatieve termen een leidraad is, zou dit op zijn minst een waarschuwingssignaal moeten zijn voor obligatiebeleggers.”

LGIM blijft het kredietprofiel van elk afzonderlijk bedrijf nauwlettend in de gaten houden. “Hoewel we graag in de sector beleggen, geven we de voorkeur aan subsectoren zoals woningen en logistiek. Daar zijn fundamentele thema's op de langere termijn ondersteunend.”